2022-06-20 488 views
今日朋友話要同我去食fine dining,推介我去1881既The Steak Room,一於豪返次~老闆重金禮聘前五星級酒店廚師班底助陣,保證出品有信心既保證。⚜️4-Course Set Lunch⚜️($588/person)🥐前菜首先會上一份麵包籃同手工鹽味牛油,熱焫焫既麵包將牛油瞬間溶化,小麥同手工牛油交織而成既香味,令人動容🦀牛肉他他、北海道帶子同蟹肉沙律餐廳將三款前菜放埋一齊,賣相好精緻,蟹肉沙律啖啖蟹肉好鮮甜,北海道帶子煎到兩邊都係金黃色,中間僅熟唔會太韌,保持到帶子既鮮味,口感彈牙,牛肉他他用上造成份子料理既芒果汁調味,非常開胃🍲是日餐湯今日餐湯係龍蝦湯,上枱嗰陣睇住侍應係你面前倒湯比你,已經聞到好香龍蝦味,足料既龍蝦湯仲有龍蝦肉,一入口真係好濃郁,但唔會覺得涸喉而且質地細滑。本身想叫多份麵包點黎食,但為免太失禮,所以最後都冇叫到🥩主菜 (Side dish厚切煙肉🥓+$80)主菜我就揀左肉眼扒同厚切煙肉,肉眼扒香味濃郁,肉質好腍夠juicy,就咁加少少鹽已經好好食,值得一提既係佢地連鹽同芥辣都有好多種類,店員好用心咁解釋每佢地既食法同配塔,總有一款啱你👍🏻配菜仲有薯條

🥐前菜

🦀牛肉他他、北海道帶子同蟹肉沙律

🍲是日餐湯

🥩主菜 (Side dish厚切煙肉🥓+$80)
主菜我就揀左肉眼扒同厚切煙肉,肉眼扒香味濃郁,肉質好腍夠juicy,就咁加少少鹽已經好好食,值得一提既係佢地連鹽同芥辣都有好多種類,店員好用心咁解釋每佢地既食法同配塔,總有一款啱你👍🏻配菜仲有薯條,同大啡菇薯條炸到金黃色,外脆內軟夠飽肚

🥧甜品
甜品係Cinnamon pear tart with rum raisin ice cream,食完咁多道菜都飽飽地,上埋個甜品就好滿足,啤梨撻好香肉桂味,配埋個雪糕🍦口感好清新~

除左食物質素同環境之外,在場既幾位店員都不得不讚下,除左有禮貌之外,對每一道菜都非常熟悉,甚至斟水收碟都非常瞬速,服務做到無微不至,有機會會試埋佢地既虎蝦同鱸魚