2024-06-19
🏮日式串燒真係食極都唔厭!!!早兩日收工約咗班朋友去咗,位於尖沙咀既南亭,食物質素方面真心有驚喜,如果唔係太熱氣都想成日食~~~前菜🥗一坐低佢哋就會有兩個新鮮菜條,配搭住師傅秘製嘅菜醬,當中白雪雪嘅沙葛清爽多汁,真係好食到想encore!!!串燒🍢半熟和牛片我本身最鍾意食牛~佢地嘅燒半熟和牛片確實令我有驚喜,每一片都帶住豐富嘅油花同嫩度,口感極為頂級,和牛經過簡單嘅調味,再以專業嘅燒法處理,帶出獨特嘅油脂香氣,真係令人垂涎欲滴🤤和牛燒到外焦內嫩嘅完美狀態,每一啖咬落去,肉質鮮嫩多汁,鍾意食牛牛嘅你哋一定會同我一樣對佢地嘅和牛沉船❤️鹽燒牛舌芯一上台已經聞到燒牛舌芯嘅濃郁牛肉香味,再加上淡淡嘅焦香味,香氣撲鼻,垂涎三尺,1秒喚醒食慾🙈牛舌肉質鮮嫩多汁,一啲都唔韌,好淋好好食,呢種口感令人愉悅,一試難忘燒羊扒燒羊扒都令我驚艷,微妙嘅黑椒同蒜香味相輔相成,增添左羊扒嘅豐富度。肉質都柔軟多汁,加上小小黑椒辛辣同蒜香嘅香氣,令味蕾陶醉其中👍🏻👍🏻汁燒雞肉大葱串汁燒雞肉大蔥串味道鮮美,口感豐富。雞肉肉汁甘甜帶有微微焦香,以及大蔥嘅蔥香風味,雞肉口感外酥內嫩,搭配住脆嫩嘅大蔥,每一啖都可以感受到美味同
前菜🥗
串燒🍢
半熟和牛片
鹽燒牛舌芯
燒羊扒
汁燒雞肉大葱串
汁燒雞肉大蔥串味道鮮美,口感豐富。雞肉肉汁甘甜帶有微微焦香,以及大蔥嘅蔥香風味,雞肉口感外酥內嫩,搭配住脆嫩嘅大蔥,每一啖都可以感受到美味同層次感✨
燒雞腎
爽爽脆脆的,外面香口入面多汁,唔錯唔錯~感覺幾新鮮,幾好食👍🏻
蒜蓉牛油燒生蠔
除左肉肉之外,佢地嘅燒海鮮都好出色,蠔肉鮮甜多汁,蒜蓉牛油燒過之後,蠔肉表面稍微焦香,增加一層脆皮,而入面仍然保持鮮嫩多汁嘅質感🦪
清酒🍶
同朋友出嚟食嘢,點都要飲番啲酒嘅~~~不過我哋成班都對清酒唔多認識,問咗個侍應有冇推介,佢會因應返我哋口味介紹兩三款俾我哋揀,最後叫咗一支叫做七賢既清酒,呢支酒相對酒精味比較淡,仲會有少少果香味,幾啱女仔飲嘅~
甜品🍨
食到尾叫咗一份燒菠蘿,菠蘿表面燒到微焦,食落去焦香,加上原來佢哋用新鮮菠蘿,新鮮無渣,用嚟解膩一流,最後仲送每人一粒嘅雪糕糯米糍🍨