2024-07-19
1939 views
其實一直都知Element圓方商場有間Joel Robuchon,以前最出名係食Afternoon tea,但無機會幫襯過;最近終於有機會可以品嚐一下呢間餐廳嘅美食,發現location由一樓搬咗上二樓,裝修好華麗,仲有一排窗口位置可以欣賞到好靚嘅日落海景,而餐單豐富咗好多,食到Dinner,款式亦好多元化。頭盤揀選咗經典魚子醬,得分極高,底層有龍蝦果凍及皇帝蟹肉,配合得天衣無縫,好Refreshing好醒胃;法式馬賽魚湯伴龍蝦十分足料,性價比高,因為裡面唔止有魚同大大隻龍蝦,更加有好多海鮮搭配,而且魚湯真係好入味好濃郁,可以飲得到背後廚師付出嘅時間同心思;推介必選一定係香烤肉眼牛扒配馬鈴薯及唐辛子,Medium Rare剛剛好,肉汁鮮甜、肉質嫩滑,有少少入口即溶嘅快感;至於烤香油封鴨胸亦都烤得恰到好處,鴨胸肉好鬆軟,小編覺得食落口會加分;至於甜品一定要揀朱古力相乎厘,真係好好好好味,同雪糕一齊食真係無得輸。一句總結,Joel Robuchon真係好高質嘅法國菜,食完好開心,回味無窮❤️❤️