2024-05-26
今日黎到哩間鐵板燒餐廳。餐廳環境舒適,包廂入面係U型座位,每個座位都睇到廚師烹調食物嘅過程。食物由日本師傅親手烹調,師傅喺香川縣人,餐單上既料理都具有香川縣特色~✨Seasonal Kagawa Menu 香川縣🔸前菜:真鯛真鯛新鮮,肉質軟稔,配上青蔥醬汁,係一道意大利風格既Fusion刺身菜式,仲可以配埋洋蔥一齊食,口感會更豐富。🔸茶碗蒸蒸蛋滑溜,入面有冬菇,喺面頭仲加左蟹肉、蟹湯及三文魚籽,鮮味十足。🔸平貝平貝用左大大隻貝殼裝住,好岩打卡📸肉質新鮮彈牙,蘸上海苔麵豉汁及底下既cream,味道同酸汁相中和,非常好食。🔸依佐目依佐目魚皮香脆,魚肉細嫩,淋上白汁味道好夾,仲配有日本瓜類。🔸鐵板龍蝦龍蝦大大隻,除左彈牙既龍蝦肉,仲有龍蝦鉗,配上龍蝦洋蔥汁、牛油法式多士及蘆筍,不得不提法式多士真係勁有驚喜!🔸厚燒和牛香川縣既牛喺飼養嘅時候,飼料入面會加上橄欖,所以哩種和牛又叫做橄欖牛,係A5和牛西冷。我哋叫左五成熟,顏色粉嫩,熟度真係剛剛好,而調味仲有成六款,包括酸汁拌洋蔥、豉油加Wasabi、清心縣六子蒜、昆布、鹽及黑椒,可以自己自由配搭。🔸冷製讚岐烏冬讚岐手打烏冬配有凍湯,湯入面加上醋橘
✨Seasonal Kagawa Menu 香川縣
🔸前菜:真鯛
🔸茶碗蒸
🔸平貝
🔸依佐目
🔸鐵板龍蝦
🔸厚燒和牛
🔸冷製讚岐烏冬
讚岐手打烏冬配有凍湯,湯入面加上醋橘、紫蘇花瓣,湯係師傅自己烹調既,入面有木魚粉、昆布及醬油,味道清新,正好解膩。
🔸水菓子:和三盆
甜品喺出面好少見,芝麻味相當濃郁,仲有士多啤梨~