2023-09-18
17 course omakase dinner $1250上星期朋友帶咗我食呢間主打雞肉嘅omakase,我地試左呢個 17 course dinner,超級豐富🥰▪️季節の前菜盛り今日嘅前菜係chicken tataki、甜蝦、茄子漬、同雞肝醬😍▪️丸鷄スープ自家製団子估唔到日本餐廳都可以飲到冬瓜盅,佢用上咗自家製嘅雞湯,配埋自家製雞肉團子,清甜得來好入味!▪️本日の一本目燒雞頸肉配上自家製芥末醬,好惹味▪️ささみ昆布〆 いくら わさび呢道菜超特別,師傅喺我哋面前將雞柳刺身、三文魚子包成手卷,配上wasabi,好新鮮好好食!◾️希少部位是日嘅稀少部位係雞心,我咁大個女先第一次試♥️ 估唔到佢嘅口感咁特別,非常之有咬口,食落好煙韌,好正🫀▪️野菜お浸し佢用左靜岡縣嘅蕃茄,甜度有成16度!配上蘆筍同西京味噌醬,味道好有層次▪️鶏そぼろ餡かけ呢味菜其實係雞肉勾芡,有點中華料理的影子。新鮮製成嘅南瓜餅外脆內軟,超級好食!▪️本日の焼鳥呢味菜嘅日文名翻譯過來literally就係”雞皮抱著雞胸”,self explanatory🤣🤣 中間嗰粒係珍珠洋蔥,配上山椒粉幾有風味▪️月見つくね本人至愛嘅雞串燒,沒有之一
▪️季節の前菜盛り
▪️丸鷄スープ自家製団子
▪️本日の一本目
燒雞頸肉配上自家製芥末醬,好惹味
▪️ささみ昆布〆 いくら わさび
◾️希少部位
▪️野菜お浸し
▪️鶏そぼろ餡かけ
▪️本日の焼鳥
▪️月見つくね
本人至愛嘅雞串燒,沒有之一!即係望個樣就已經覺得好ig-able!! 月見つくね,其實就係雞肉棒沾上蛋黃醬,食落甜甜地,會令人食唔停口😋
▪️シェフのおすすめ
是日廚師推介嘅串燒,食落好爽口,點埋月見汁更美味,大家又估唔估到係咩部份呢🤪
▪️お口直し
食咗咁多串燒,係時候黎個refresher,呢個咁kawaii嘅鴨仔容器,打開入面係個白桃雪葩,好清涼🥰
▪️季節の逸品
呢道菜用上咗金目雕,肉質嫩滑,留意翻佢連個湯都係用魚熬製而成,下面嘅秋葵蓉都好特別😋
▪️旬の野菜焼き
用上左法國牛油嘅炭燒粟米🌽🧈 一個字,好食!
▪️骨抜き手羽
有冇人都覺得去骨雞翼食得特別開心,滿滿的嫩肉,加左七味粉同山椒粉,更惹味!
▪️ももたれ 有馬山椒のせ
燒雞脾肉😍個汁超好食,上面嗰一粒粒日本山椒提升左味道嘅層次!
▪️地鶏炭焼き蓄麦
食到最後都係時候要食吓啲carbs 🍜 呢道蕎麥麵配上雞肉京葱湯,清清地幾消滯😍
▪️穴子棒寿司
估唔到主打雞串燒嘅店,壽司都整得咁出色!呢道海鰻壽司好新鮮,推介🍣
▪️アイスクリーム&フルーツ
一個完美嘅晚餐,又點可以少咗甜品,是日甜品係鹽味雪糕配上哈密瓜粒粒🍈 味道恰到好處,唔會太甜膩🍦
成餐飯可以睇住師傅用炭燒整串燒,氣氛勁好,每道菜都有日文嘅介紹with 廣東話翻譯,識日文嘅朋友仲同師傅傾得好開心,今日有人慶生,全間舖頭嘅師傅同埋顧客一齊唱生日歌,勁有氣氛🤪🎂
希鳥
📍中環皇后大道中48號萬年大廈1樓2B號舖