2024-05-13 37 views
放工喺灣仔附近食飯,老公話帶我去食好嘢,我心諗燒味飯會有幾好食,點知呢度啲燒鵝同埋乳豬真係好正。原來呢一間餐廳係由米芝蓮二星中菜部主廚創業,唔怪得知咁有水準啦,加上我見餐廳keep住燒乳豬燒鵝,唔係一早燒定晒好多貨,真係新鮮好食。原隻燒鵝髀拼乳豬一人餐 $180燒鵝髀個皮燒得好靚,酥脆得嚟又唔會乾,肥美得來又唔會好多肥膏,肉質鮮嫩沾上酸梅醬好好食,食髀真係唔同啲。乳豬好鬼正,啲皮酥脆,唔硬,帶少少煙燻香,乳豬唔會全部都係肥膏冇肉食,呢度啲乳豬係一層脆皮,然之後一層薄薄肥膏仲有充滿肉汁嘅嫩肉。一人餐跟一碗飯、一個小食,即係醃青瓜雲耳,同埋一碗老火湯。叉燒拼油雞飯 $60油雞好有驚喜,我哋冇特別加價要髀位,但係都好滑好滑,豉油味就正常,配蒽蓉食好正。叉燒就正正常常,唔乾唔柴,都幾稔,如果想再好食啲,可以加$5要肥燶腩叉。涼拌海蜇 $50我仲加咗呢個小食,海蜇爽脆爽脆,少少辣,好開胃。

原隻燒鵝髀拼乳豬一人餐 $180

叉燒拼油雞飯 $60

涼拌海蜇 $50
我仲加咗呢個小食,海蜇爽脆爽脆,少少辣,好開胃。
Type of Meal
Dinner