2022-07-10
📌 Le Chefeteria📍 銅鑼灣新會道4號4樓☎️ 93286390★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*`無得去旅行又洗乜愁,啱啱食咗間做fine dining 嘅餐廳,意法tasting menu,顏色、香味、每道菜嘅presentation , 用餐體驗都令食客好似搭頭等飛咗轉峇里島咁。餐廳位於銅鑼灣一棟唐樓樓上。老實講門面真係毫不起眼,好容易被忽略。但食完會覺得呢間真係隱世餐廳,亦好幸運自己竟然有緣遇上。 餐廳開業數月,屬太子餅店旗下餐廳。餐廳強調食材全有機,天然無味精,無基因改造。一點一滴都係自家製。由內到外睇得出佢嘅用心。꧁ Bali Holiday Tasting Menu ꧂ 🏝Amuse-bouche: ceviche(開胃小吃:酸橘汁醃魚)上面用上tomato,zucchini 同eggplant,以南法普羅旺斯燉菜嘅煮法,blend 埋成一個濃縮精華,中間嘅鱸魚用檸檬皮肉同汁經過12小時醃製,讓魚肉呈半透明,口感嫩滑。最底係自製嘅Roti ,口感香脆。一口食落去,為接下來嘅Fine Dinin
📍 銅鑼灣新會道4號4樓
☎️ 93286390
꧁ Bali Holiday Tasting Menu ꧂
上面用上tomato,zucchini 同eggplant,以南法普羅旺斯燉菜嘅煮法,blend 埋成一個濃縮精華,中間嘅鱸魚用檸檬皮肉同汁經過12小時醃製,讓魚肉呈半透明,口感嫩滑。最底係自製嘅Roti ,口感香脆。一口食落去,為接下來嘅Fine Dining 掀開序幕。
🏝Tomato confit with burrata (番茄醬配布拉塔芝士)
蕃茄經四小時慢煮,迫出一個更甜嘅味道同爆漿嘅口感,下面係由pine nuts, basil, olive oil, garlic 等自製而成嘅Pesto Sauce ,中間嘅炸麵係用cold-pressed oil 慢炸,非常健康。
🏝ilove crab (我愛螃蟹)
呢餐飯除咗味覺享受,仲係一個飛去峇里嘅體驗。經理介紹呢道菜嘅時候係精神上引導你想像自己喺飛機上面鳥瞰峇里—— 綠色嘅島🏖,coconut tree,仲有海星點綴。青蟹🦀熬成濃湯配合澳洲牛油果🥑同蟹肉,好creamy,味道濃郁鮮味,超級好飲。
🏝Duck risotto (鴨意大利燴飯)
意大利risotto 配上法式慢煮油封鴨脾,鴨脾表面燒到金黃色,脾肉質結實軟嫩,味道帶酥香,自家製咖哩汁增添惹味。仲有脆脆越南春卷皮帶出東南亞fusion味道,整碎混埋risotto 一齊食,口感crunchy豐富。
🏝Coconut shell smoked scotch filet (椰殼燻肉眼)
60 個月澳洲草飼有機無基因改造嘅牛🥩,經過2-4小時用椰殼🥥煙燻慢煮過程,保留住牛肉本身嘅水分同營養,肉質軟嫩中帶彈性,賣相精緻,細味之下更食出椰香同smoky味。
🏝Banana roti (香蕉薄餅)
大廚即席拉Roti,成件事真係又睇得又食得。酥皮厚薄適中又香脆,夾埋花生椰子乾香蕉,伴隨雲呢拿雪糕同雜莓foam,為呢餐Fine Dining 寫上完美句號。
🥂Wine: Bechtold Lotus 2018
Wine label上有中文字月蓮,香港獨有。Light body嘅白酒,味道fruity,飲到荔枝青檸味仲帶有花香,好啱夏天飲,同tasting menu 嘅菜式好夾。友人直頭即場買兩支番屋企添。
💰:$780/人,免收加一。廚師曾喺德國二星米芝連餐廳同本地大型酒店任職,本身係峇里島人,親眼見住佢喺open kitchen即製各款美食,完全可以當一個表演去欣賞,賞心悅目嘅用餐體驗,呢個價我覺得物超所值。有機會都會想再去試佢即將推出用檸檬做主題嘅The Hong Kong Lemon Story Tasting Menu。聞說佢地會去香港嘅農莊採摘最新鮮嘅檸檬做食材添。