2024-04-13
早幾日去開啟德 Airside 行街,突然想飲茶食點心,剛巧見到裝修得好似園林嘅嵐月 LUNA,原來係一間高級 FUSION 中菜餐廳!入面地方好寬敞,十分舒適!店員隨即奉上九宮格式茶盒,有8款茶比我哋揀,有特舊雲南普洱、銀毫香片、西湖龍井、老叢水仙、白茶壽眉、鳳凰單欉、洞庭碧螺春及金駿眉!點心款式都好多,有啲仲係中西 crossover,好特別又精緻!🌟 鮮干貝灌湯生死戀鮮干貝灌湯餃喺用新鮮貝類為主要食材概念,湯汁滿滿鮮甜味,湯餃外皮好薄,內餡鮮嫩又充料!🌟 石燒板麻辣羊肉烤包鐵板上嘅麻辣羊肉烤包,上枱時仲滋滋聲,聞到好香嘅麻辣味!烤包外皮酥脆,內饀充滿麻辣羊肉,入口多汁又無羊羶味🌟 冬陰小籠包(3件)充滿冬陰湯嘅小籠包,一咬就爆汁,特別又惹味!🌟 黑松露手剁鮮肉燒賣(3件)大大粒,滿滿嘅鮮肉燒賣,配埋香濃嘅黑松露,帶出獨特風味!🌟 赤枸杞蘿絲酥(3件)賣相十分精緻,外面酥脆和口,入面係一絲絲蘿蔔絲及赤枸杞,甜甜地好好味!🌟 嵐月甜品碟一碟有5款甜品,少不了佢哋嘅 signature 黑麻石獅子,香濃嘅黑芝麻布甸,石獅子圖案好打卡able 😂 另外仲有芝士蛋糕、朱古力蛋糕、蘋果批、草
🌟 鮮干貝灌湯生死戀
🌟 石燒板麻辣羊肉烤包
🌟 冬陰小籠包(3件)
充滿冬陰湯嘅小籠包,一咬就爆汁,特別又惹味!
🌟 黑松露手剁鮮肉燒賣(3件)
大大粒,滿滿嘅鮮肉燒賣,配埋香濃嘅黑松露,帶出獨特風味!
🌟 赤枸杞蘿絲酥(3件)
🌟 嵐月甜品碟
一碟有5款甜品,少不了佢哋嘅 signature 黑麻石獅子,香濃嘅黑芝麻布甸,石獅子圖案好打卡able 😂 另外仲有芝士蛋糕、朱古力蛋糕、蘋果批、草莓雲石蛋糕!