2019-02-20 80 views
昨晚到深水埗探剛剛搬嚟嘅老友,畀我哋發現咗附近有一間精緻點心舖,外面冇華麗嘅門面,但食物質素媲美五星級酒店,本人食過多間點心專門店,唯獨是呢一間最貨真價實,、佢嘅師傅已經有35年做點心經驗,我們試了多款點心,你會感覺得到真是全心全意製作,原隻鮑魚燒賣,鮑魚把每一顆燒賣都蓋過,幼嫩爽滑又鮮甜,燒賣吸收鮑魚鮮味,整顆滋味無窮。籠太子蝦餃皇同樣出色,蝦餃皮軟綿爽滑,煙煙靭,原隻鮮蝦爽口彈牙,汁液豐富。原粒瑤柱子灌湯餃,瑤柱鮮香撲鼻,軟腍可口,餃子皮同樣柔韌爽滑,裹著豐富食材,上湯更是錦上添花,鮮甜無比。一碟翡翠帶子腸,晶瑩通透雪白腸粉,滑溜非常,軟綿綿,米香四溢,原粒 鮮甜帶子好像披上一件白衣裳,緊緊裹著,佢嘅賣相已經深深吸引著你,見到會急不及待地把它放進嘴裏,大快朵頤。另一個海皇芝士千絲卷, 又係一個巧手之作,大廚精心烹調,一絲絲裹著濃郁芝士配搭原隻鮮蝦,外面鬆化,內心濃蜜鮮甜,口感跟鼻蕾同一時間得到豐富享受,令你食到不停口。還有大師傅精選老火湯, 在別家店舖你未必能夠飲得到,真材實料,一丁點味精都沒有,絕對係媽媽老火湯嘅味道。還有就係價錢非常實惠之餘質素超水準,日後我們定必再來惠顧。

唯獨是呢一間最貨真價實,、佢嘅師傅已經有35年做點心經驗,