2023-11-10 44 views
聽過陳儀興潮州飯店好耐,上星期去左呢間尚潮樓🏯 環境好有中國古典風格,掛滿刺繡同壁畫,擺放左薄紗屏風間隔每一枱。我地坐低睇餐牌時,店員就遞上功夫茶俾我地品嘗,味道濃而香呢🍵 我地既晚餐點左:.🐟潮州凍馬友呢道係著名的潮州菜,唔係度度有,賣相是已切件再堆成原條魚狀。凍馬友肉質緊緻,油份豐腴甘香,唔點醬就咁食原味係微鹹,突出魚的鮮味,配埋普寧豆醬更有風味! .🐟頭抽煎英䱽頭抽煎英䱽有4大件,賣相就好似炸豆腐咁,但食落好香脆,外脆內軟咁,好香口!.🦆滷水鵝片一碟都幾多份量,堆砌左兩層滷水鵝片,底下再放有豆腐乾吸收鵝肉既油香。每片滷水鵝肉都肥瘦適中,厚度均勻,味道鮮香!.🦪潮式胡椒鹹菜浸台山蠔呢碗超多台山蠔!! 粒粒飽滿好juicy! 加上潮式胡椒鹹菜,台山蠔吸滿了湯汁,就咁食已經好有風味!.🍲潮式魚丸肉碎煮汕頭白呢個直情可以當湯飲! 潮式魚丸超爽,充滿魚香,沒有一絲雜質,好好食! 簡單加上汕頭白同肉碎一齊煮,增加左清甜度.🥬方魚炒芥蘭一上枱就見到芥蘭炒得好有光澤好翠綠,質感好爽脆.🍲胡椒鹹菜鮮豬肚湯呢個湯好鮮好好飲!胡椒味好出!加埋鹹菜,好惹味!豬肚好爽!.🍲鹹菜花蛤湯加左花蛤令湯頭增添一份
🐟潮州凍馬友
🐟頭抽煎英䱽
🦆滷水鵝片
🦪潮式胡椒鹹菜浸台山蠔
🍲潮式魚丸肉碎煮汕頭白
🥬方魚炒芥蘭
一上枱就見到芥蘭炒得好有光澤好翠綠,質感好爽脆
🍲胡椒鹹菜鮮豬肚湯
呢個湯好鮮好好飲!胡椒味好出!加埋鹹菜,好惹味!豬肚好爽!
🍲鹹菜花蛤湯
加左花蛤令湯頭增添一份清甜,加上鹹菜吊味,再用埋蕃茄煮,味道好清新開胃
叫左咁多餸當然要叫飯,食潮州菜通常會叫潮州白粥,所以我地都叫左潮州白粥,粥底好清香🙆🏻‍♀️ 最後店員再為我地遞上功夫茶,首尾呼應🙆🏻‍♀️ 是晚潮州菜之宴就結束了👍🏻
2023-10-30
Type of Meal