2022-10-16
好鍾意喺中環嘅橫街窄巷搵野食 因濟經常都好有驚喜😙 今日嚟到嘅呢間越南餐廳 呢度嘅服務態度非常好🙈 而且食物質素都吸引到我會再嚟下一次 一於同大家介紹吓炸賓墟本來都唔係好知賓墟係啲咩 店員有好詳細咁同我哋介紹 原來呢個係一份越南嘅特色小食 係炸米餅嚟嘅 加埋有少少辣醬 肉鬆 昆布魚子醬 蟹子 櫻花蝦🥰 成個小食都好豐富 好有層次越式炸蝦餅每次食越南嘢 都好鍾意嗌蝦餅🦐 好似咁樣先夠圓滿吖嘛 呢度嘅蝦餅真係自家手打㗎 唔係剩係得蝦膠 因為喺蝦餅入面仲見到有啲蝦肉 唔係全部打到一劈膠咁 冇晒口感👍🏻 個人就幾鍾意呢碟啦燒豬肉法包呢個價錢來講我覺得好抵食😺 呢個燒豬肉法包隔離有四片蝦片 本來冇諗到咁大舊包 食完都幾滿足🥖 法包入面有香茅豬扒 肉質仲好有口感 配埋用孜然粉醃製 味道更昇華 其他配料包括有扎肉 醃蘿蔔絲 生菜🥬Prime Pho Bo招牌湯河呢個招牌湯河一上碟已經聞到好清甜 飲落口之後 真係好想成鍋飲晒呀🙈 上面嘅配料有好多 有封門柳 牛腩 牛丸 牛展 扎肉 比較特別嘅有牛脷 牛筋 牛尾🐮 真係乜都有啲啱晒三心兩意嘅我呀💛 呢個湯底係用廿四小時熬煮而成 面頭仲會有配條自家製油條
本來都唔係好知賓墟係啲咩 店員有好詳細咁同我哋介紹 原來呢個係一份越南嘅特色小食 係炸米餅嚟嘅 加埋有少少辣醬 肉鬆 昆布魚子醬 蟹子 櫻花蝦🥰 成個小食都好豐富 好有層次 越式炸蝦餅
每次食越南嘢 都好鍾意嗌蝦餅🦐 好似咁樣先夠圓滿吖嘛 呢度嘅蝦餅真係自家手打㗎 唔係剩係得蝦膠 因為喺蝦餅入面仲見到有啲蝦肉 唔係全部打到一劈膠咁 冇晒口感👍🏻 個人就幾鍾意呢碟啦 燒豬肉法包
呢個價錢來講我覺得好抵食😺 呢個燒豬肉法包隔離有四片蝦片 本來冇諗到咁大舊包 食完都幾滿足🥖 法包入面有香茅豬扒 肉質仲好有口感 配埋用孜然粉醃製 味道更昇華 其他配料包括有扎肉 醃蘿蔔絲 生菜🥬 Prime Pho Bo招牌湯河
呢個招牌湯河一上碟已經聞到好清甜 飲落口之後 真係好想成鍋飲晒呀🙈 上面嘅配料有好多 有封門柳 牛腩 牛丸 牛展 扎肉 比較特別嘅有牛脷 牛筋 牛尾🐮 真係乜都有啲啱晒三心兩意嘅我呀💛 呢個湯底係用廿四小時熬煮而成 面頭仲會有配條自家製油條 油炸鬼唔係剩係得麵粉團㗎 入面仲有啲綠綠地色嘅係金不換🌱 越南青桔梳打
行到咁熱炎炎夏日 真係好想嗌返杯凍飲🥤啲杯酸酸甜甜嘅青嘅梳打就啱晒喇 蜂蜜椰子牛奶越南咖啡
呢杯咖啡嘅賣相好特別 因為佢係以滴漏方式滴出嚟㗎☕️ 初初望到佢個樣都有啲唔知點樣飲 店員又係好細心同我哋介紹 滴漏咖啡嘅底層有蜂蜜 另外白色個杯係用椰奶同牛奶打成嘅泡沫🫢 等個滴漏咖啡滴晒啲咖啡之後就可以同蜂蜜攪拌 攪拌完之後就將咖啡倒落白色嘅牛奶泡沫入面 飲落口就有淡淡嘅椰香😙 係一杯椰子味嘅latte咁樣 雖然呢度嘅地點有少少難搵 但係我覺得食物質素真係好好 好推介俾大家😊