2024-09-17 372 views
Weekend同朋友喺中環食完tea直落食埋dinner先返屋企佢帶我嚟Daap 食fusion菜佢話之前食過lunch唔錯鋪面唔大但裝修型格簡潔中間係open kitchen 可以睇住chef準備食材同表演廚藝聽講主廚喺米芝蓮餐廳做過 每道菜都富有創意、充滿大驚喜☺️☺️頭盤:花膠配泰式乳酪紅油第一次食呢款mix & match 超特別!花膠軟稔 Chef自己調配嘅泰式紅油香而不辣 帶少少花椒香再以法式擺盤 淋上紅油 色香味俱全!😍烤栗子羊菌湯配自家製sour dough又一傑作!未飲過咁樣嘅栗子湯好綿滑好濃香 加咗椰汁同橄欖油提升咗層次羊肚菌為個湯加上菇嘅香味 增加口感自家製嘅sour dough好香麥味 外圍香脆同內裡鬆軟兼備 濕潤唔乾口 同外面食落硬崩崩嘅唔同 Dough沾少少湯嚟食 100分!🫶🏻再到主菜:臘腸卡邦尼手工意粉睇住chef煮意粉拋鑊再用火槍燒一燒表面嘅芝士同溫泉蛋成間餐廳即刻有微微嘅芝士焦香食之前先切開溫泉蛋 等蛋汁流出 再拌一拌意粉嚟食闊條麵係手工製 食落特別有嚼口 最鍾意食闊條麵嘅我會俾100分!臘腸從來冇諗過可以整意粉兩樣嘢又出奇地夾 甚至比西式火腿更matc
Weekend同朋友喺中環食完tea
直落食埋dinner先返屋企
佢帶我嚟Daap 食fusion菜
佢話之前食過lunch唔錯

鋪面唔大但裝修型格簡潔

頭盤:花膠配泰式乳酪紅油
第一次食呢款mix & match 超特別!
花膠軟稔

再用火槍燒一燒表面嘅芝士同溫泉蛋

成間餐廳即刻有微微嘅芝士焦香

食之前先切開溫泉蛋 等蛋汁流出 再拌一拌意粉嚟食
闊條麵係手工製 食落特別有嚼口
最鍾意食闊條麵嘅我會俾100分!
臘腸從來冇諗過可以整意粉
兩樣嘢又出奇地夾 甚至比西式火腿更match🤣
卡邦尼sauce同外面嘅唔同 更香濃但又唔會膩 加埋芝士簡直係perfect!😚

西班牙紅蝦燒賣
又一fusion傑作!
中式燒賣冇諗過都可以成為fusion菜嘅一份子
chef建議我哋唔洗切開佢 因為入面會有好多汁
一啖咬落去 果然非常juicy!
入面有大量蝦肉
紅蝦味道突出 鮮甜彈牙😁