2021-12-18
第一次去印尼餐廳食印尼野食,行銅鑼灣搵野食,路過比呢間餐廳既印尼野食吸引左,所以好自然甘行埋去睇下有咩特色小食,對班蘭味既食物打左心心眼。見到堂食既野食又平又多款選擇,反正都搵野食,所以就等左一陣位入去試試。不過間餐飯入面好細,繁忙時間需要搭枱,不過侍應好親切,服務態度好好,就算係擠迫嘅情況下搭枱你都唔會覺得不適。叫左個啦斯啦媽班蘭飯,睇個名就唔知係啲咩,黎到佢就有炸雞、炸豆腐、炸蛋同埋班蘭飯,班蘭飯味道唔會好重,但食落口感唔錯,炸雞都好好食,好脆身,唔會太乾,但係炸豆腐就唔係好中意,有少少臭。另外,印尼炒米粉,米粉係好幼,加埋好多種唔同既菜,口味好豐富。佢另外仲配搭左辣椒魚仔,呢個魚仔真係好辣,食唔到辣嘅人真係要慎重。小食方面都好多,試左個牛肉卷,佢係炸牛肉卷,但唔會覺得好油,入面牛肉都好多,唔會係炸粉多個肉,可以一試。班蘭葉上海刨冰,呢一個真係好唔錯,又可以做甜品又可以當嘢飲,色彩繽紛之餘又好飲,而且真係好大杯可以兩個人飲一杯。椰青就正正常常,同出面一樣。不過,呢間可以再試,款式又多價錢又平,但就人比較多,提早預約會比較好。
椰青就正正常常,同出面一樣。