2012-04-27
XO一家最愛食日本嘢,家中大肥(即XO爸)同友人聚餐時,得悉銅鑼灣有間勁貴,不過超好食o既日本菜,所以襯中肥(XO哥)得閒,我地一家三肥就走左去見識下。竹壽司位於潮廈Cubus 內,小肥經透明玻璃電梯上樓時心情已經開始高漲。一出「車立」門,見到以竹為主o既裝修覺得好貼切之餘,視覺上亦顯得簡潔,走廊兩旁極似金色瀑布o既燈竹效果,高雅大方,尤其出色!Sushi counter看似平常,但係每個座位都好闊落,好難得我地三個不同高度同橫度o既大男人都坐得咁舒服!地下簡單o既腳踏位,不但令到最矮o既XO唔會吊腳,六呎高o既爸爸同哥哥亦有足夠位置伸展,圍住牆邊同腳踏位o既燈光喺昏暗o既環境更覺有用,燈光設計師真係有心思!入坐後送上一條熱毛巾,剛好比我抹走手上o既雨水,同暖下對手。早到o既爸爸已經同日藉壽司師傅君島-san傾得好開心,好明顯大肥未飲酒已經開始表演佢D日文啦;哈,點知聽真D,原來師傅D廣東重犀利!今次目的係黎試食,而且有老豆找數,所以我同哥哥就好豪地每人叫左個經理姐姐Joey介紹o既「おまかせ - 竹」(Omakase – Take,HK$ 1,500)set dinner。因為我地兩
入坐後送上一條熱毛巾,剛好比我抹走手上o既雨水,同暖下對手。早到o既爸爸已經同日藉壽司師傅君島-san傾得好開心,好明顯大肥未飲酒已經開始表演佢D日文啦;哈,點知聽真D,原來師傅D廣東重犀利! 今次目的係黎試食,而且有老豆找數,所以我同哥哥就好豪地每人叫左個經理姐姐Joey介紹o既「おまかせ - 竹」(Omakase – Take,HK$ 1,500)set dinner。因為我地兩兄弟都怕骨,所以落單時同Joey講好 刺身壽司同燒物要遠離鱔同其他多骨o既魚,好感激佢真係跟到足。為我地送上食物o既哥哥仔除左好耐心地同我地講解食材,爸爸特別滿意佢加酒o既速度。
頭盤一之「小柱おろし和え」(帶子蘿蔔):帶子蘿蔔依個配搭小肥未食過,味道清淡得黎好清新,幾特別。 頭盤二之蟹肉沙律:蟹肉鮮嫩,味道香甜,沙律醬內加左少少胡椒粉,個組合幾得意,正! 頭盤三之甜蝦配小白蝦:大蝦小蝦都係咁滑嘟嘟,同咁爽嫩。 刺身一之八爪魚:八爪魚片切得好夠薄,不過最精彩係佢超級爽脆o既口感!平時唔鍾意食八爪魚o既XO都想叫佢黎多碟,可想而知有幾掂! 刺身二之鰹魚:魚味濃郁,加埋蔥蒜同洋蔥絲一齊食,整體變得更加香脆,讚! 刺身三之中拖羅:肥嫩o既拖羅溶喺口,魚鮮味上埋鼻,嘩,無得頂呀! 刺身四及五之油甘魚與蝦:大大隻o既甜蝦鮮脆爽甜,油甘魚油份足,香滑無比,味道甜美!
煮物之櫻花糯米卷金目鯛:粉紅色o既外觀同餸名都令人想起而家正正係櫻花季節,好有意思!櫻花糯米香腍軟熟,不過可能紫蘇葉個味道太濃所致,XO唔係好食得出卷內金目鯛碎o既味道。 燒物之鹿兒島和牛:三成熟o既和牛非常鬆軟,又夠肉汁,入口半溶嗰個感覺好high!只係當時心想:就算話係「少吃多滋味」,兩小件也實在太少了,真係唔係幾夠喉。 君島師傅所做o既 壽司,全部都已經調哂味,所以唔需要再點任何醬油。味道同稻菊森口勇師傅嗰D極為相似,莫非兩位係師兄弟?!
壽司一及二之金目鯛與平政:鮮甜爽滑魚油夠,齒頰留香!
壽司三之蜆:君島師傅話此款蜆壽司最啱時候食,因此特別推介。蜆肉鮮甜肥美,配上wasabi同甜醬,清香味道更覺強烈,師傅真係冇介紹錯! 壽司四及五之針魚與小肌:針魚同小肌個外表好接近,不過食落就知道口感同味道都非常不同。針魚肉質爽口,但小肌偏柔軟,而且後者魚鮮味比較濃。經師傅掃上調味,兩款都咁好食。
壽司六之鮪魚:喺爽滑o既Maguro面放上芝麻粒,增添香脆,簡單o既心思令食客食出驚喜,妙哉妙哉! 壽司七之海膽:海膽份量絕不吝嗇,淨睇相都已經值滿分!海膽色澤光鮮,味道鮮甜,質感嫩滑,無得彈! 碎拖羅手卷:手卷最外層o既紫菜皮好似啱啱烘過黎咁,又暖又香脆。師傅喺軟熟o既 壽司飯同拖羅碎餡中加用左黃色o既蘿蔔絲點綴,令魚味更加濃烈鮮甜之外,整個卷物由外至內都變得咁爽脆,好野!
湯:海鮮味香濃,飲得出個湯係用真材實料肴製而成。雖然未別及得上中式老火湯咁有火口,不過餐廳肯選擇唔用粉去開個麵豉湯已經代表左好有誠意!
酸菜之薑及蘿蔔:爽口o既蘿蔔用柚子汁醃過,微酸得黎味道又清清甜甜,好醒胃。
甜品之柚子Sorbet:清香酸甜。
小肥食完成個「おまかせ - 竹」餐,雖然唔可以話重肚餓,但係好似差咁D嘢咁,估計如果佢上甜品前加多碗細細o既湯麵,應該會完滿好多。
君島師傅所握製o既刺身壽司非常精巧幼細,外型高貴,而且美味可口!如果大家好似家父咁,唔需要食熱嘢,大可選擇坐壽司吧,鍾意食邊款就叫邊款,更可以比師傅話事,包保你味蕾會有一級o既享受!日藉師傅友善體貼o既服務,同佢超勁o既廣東話一樣,真係令到三肥大吃一驚;最感動o既係我地走嗰陣時,君島師傅由壽司吧走出黎,送到我地去「車立」口,真係客氣!