2024-06-08 1936 views
《川大哥 - 深水埗》平日食嘅烤魚一係江團魚,一係就係鱸魚,但係鴨嘴魚你哋又食過未呢?今次嚟到呢一間位於深水埗嘅川菜館真係好大驚喜😳我係第一次見鴨嘴魚咋,佢個嘴又長又大片,你幻想吓一條魚上面生左鴨嘅嘴巴,就會知道點解我見到佢嘅時候咁驚喜😉呢度有烤魚酸菜魚嘅食物之外,仲有香港人最鍾意食嘅串燒,飲住啤酒食串串燒真係十分寫意💁🏻‍♀️蒜香味烤魚-鴨嘴魚 $328呢度嘅烤魚選嘅魚類都好大件,呢一個份量我相信三至四個人食都夠分,建議叫一份烤魚再叫其他小食,咁就可以試多啲其他款啦😉鴨嘴魚嘅肉質比較厚實,食落有質感,喜歡啖啖肉嘅話一定鍾意呢一款魚類☺️烤魚入面仲有蘿蔔、金菇、海帶等食材,所以一條烤魚兩個人食真係夠飽㗎啦💁🏻‍♀️燒豬大腸/2串 $39豬大腸絕對係惹味之選,餐廳清理得乾淨冇奇怪嘅味道,用咗孜然同埋少少辣椒粉調味,食落香脆彈牙,送酒一流👍🏻💁🏻‍♀️原條燒粟米 $30朋友鍾意食燒粟米,呢度原條燒完再切件,拎起上嚟都好墜手,微微燒過再落咗牛油調味,咬落多汁幾好味💁🏻‍♀️厚切牛脷/2串 $39厚切牛脷都係必點嘅其中一樣,佢係比較上濃味嗰一種牛舌,不過我個人都幾鍾意呢一種香味配搭返孜然粉咁食,好有重慶
《川大哥 - 深水埗》

💁🏻‍♀️蒜香味烤魚-鴨嘴魚 $328

💁🏻‍♀️燒豬大腸/2串 $39

💁🏻‍♀️原條燒粟米 $30

💁🏻‍♀️厚切牛脷/2串 $39

厚切牛脷都係必點嘅其中一樣,佢係比較上濃味嗰一種牛舌,不過我個人都幾鍾意呢一種香味配搭返孜然粉咁食,好有重慶燒烤嗰一種感覺,肉質比較腍身易咬,大大片幾抵食
2024-06-04