2024-05-20
好耐冇食過韓燒,今晚同朋友黎到灣仔新鴻基中心附近嘅「MAEK JEOK貊炙」,食韓式燒肉晚餐。餐廳環境寬敞,卡位坐得舒服,酒紅色嘅裝潢配合偏暗燈光,型格又有時尚感。餐廳服務都唔錯,店員主動加水,而每款燒肉都由店員代燒,我地坐定定就有得食。我地點完餐後,隨即送上五款韓式前菜,包括泡菜、辣蘿蔔、海帶、菠菜及辣芽菜,唔夠食可以再添~~食燒肉緊係飲返啲比較清爽嘅飲品,我地點咗杯西柚乳酸梳打同埋青瓜檸檬梳打@$42,酸酸地幾refresh,解膩一流醬油盛合 $185有三款海鮮凍上,包括蝦、帶子及八爪魚。蝦大大隻,蝦肉爽甜;帶子厚肉飽滿;八爪魚有咬口。全部用上醬油醃製,都幾入味鹽磚和牛西冷牛扒 $888油花分佈細緻均勻,一燒起已經油香四溢,燒至約五成熟時店員就放喺鹽磚上冷卻,同時吸下啲鹽調下味。一口咬下肉質腍嫩多汁,肉味濃郁香甜,齒頰留香,真係好滿足!和牛牛舌 $178口感脆嫩帶嚼勁,牛味香濃,點少少柚子鹽可增添風味,令味道更有層次海鮮煎蔥餅 $168即叫即煎,大大個又煎得乾身香脆。我地食到墨魚粒、蝦肉、青紅椒,口感豐富。個醬汁又幾夾,蘸埋食更加好味蜂蜜雪糕 $52賣相啱哂打卡😍 一口軟滑雪糕,配
賣相啱哂打卡😍 一口軟滑雪糕,配一小口蜂巢,軟雪糕嘅奶香同蜂蜜嘅香甜喺口中相互交織,甜蜜而不膩