2012-03-21
旺角香格里拉係我最經常食的麻辣米線店,最高峰係一星期食兩三次,令我食完又食就係佢的蒜香白肉!先講店面環境:甚窄,我通常放工落旺角行街前去食,大約6點唔會好多人,不過位就窄,幾迫下,坐得唔叫舒服。湯底方面:都唔叫話特別好味,但辣味就好夠,小辣就則則好仲食到湯的味,中辣就得個麻字。配料都算相當多,較特別的有竹笙同埋鮑片,辣牛丸等比較偏門的,當然有我最愛的蒜香白肉。一碗米線23蚊包一餸,加一樣就加4-5蚊,一般配料4蚊一份,竹笙、肥牛好似貴點,係5蚊那種,而配料份量都好足,蒜香白肉非常入味,一碗大約有6-7塊,而且都算大片。蘿蔔就算林,但不算入味,辣牛丸配麻辣湯相當不錯。其他配料少吃,所以沒有什麼意見。特別注意的是,這店6點前係有下午茶,配飲品原本7蚊,下午茶時段4蚊,但佢個鐘係快幾分鐘,我次次去到,我個鐘5:55 ~~佢個鐘就夠鐘。