2023-12-18
姚姚酸菜魚喺香港已經有4間分店, 曾經喺深圳食過一次, 印象深刻, 唔知香港店水準keep 唔keep 到呢?青衣城店保持一貫Tiffany Blue 嘅顏色主調, 高度容易辨識, 遠遠望到就會認到😘😘😘😍😍😚😚招牌姚姚酸菜魚🐟🐟 $144呢度係用鱸魚做酸菜魚,每一條鱸魚都係經過政府嘅檢測,有晒身份證。魚片無骨,嫩滑鮮美,有整整嘅兩條鱸魚,份量好足。酸菜酸度適中同秘製湯底配合得天衣無縫,無論係肉質定味道,同我喺內地分店食到嘅無乜分別,完全乎合鮮,香,麻,辣四大要求。呢期做緊特價,原本288嘅酸菜魚144就可以叫到,好抵食,呢個優惠好似就快轉😛😛😛😛😍😍😍😃😃北京烤鴨半隻連孜然椒鹽鴨架🦆 $188北京烤鴨皮脆酥香,皮下脂肪已經被剔除,鴨肉肉質嫩滑,配上蔥絲,青瓜絲,蘿蔔絲,甜麵醬及烤鴨麵餅一齊夾住食,味道比唔少北京烤鴨專門店食到仲要好味,呢個實在係驚喜之作,估唔到主打酸菜魚嘅餐廳,烤鴨都整得咁好食。呢個餐係一鴨二食,孜然椒鹽鴨架係包括埋嘅,唔使另外加錢,鴨架惹味非常,加罐啤酒就perfect 池🥳🥳🥳😜😜😜😁😁麻麻辣辣口水雞🐥 $98呢個應該就係我哋所認識嘅缽缽雞,即係冷盤嘅口水雞。呢碟
招牌姚姚酸菜魚🐟🐟 $144
北京烤鴨半隻連孜然椒鹽鴨架🦆 $188
麻麻辣辣口水雞🐥 $98
呢個應該就係我哋所認識嘅缽缽雞,即係冷盤嘅口水雞。呢碟嘅麻同辣係預設,我估係小辣程度,雞肉係似我哋白切雞做法,剛剛好煮熟,肉質非常嫩滑,配合麻辣醬汁,好開胃呢🥰🥰🥰🥰😁😁😁😁
彩虹烏龍冰粉🌈 $68
食完辣嘢梗係想食返個甜品啦,川菜常見嘅甜品係冰粉,而呢度嘅冰粉配上咗唔同toppings, 有黑芝麻,花生碎,提子乾等等!口感層次豐富,冰粉係烏龍茶味,比一般常見嘅冰粉有特色,味道亦更香濃😃😃😃🥳🥳🥳😜😜😜
沙棘原汁🥤 $38
沙棘係橘紅色嘅小果,喺香港比較少見,佢係非常高維他命c嘅天然健康飲品,估唔到喺呢度會見到,梗係要叫返杯啦。味道酸酸甜甜,好開胃㗎😃😃😃😛😛😍😍
低糖五穀米漿🍚 $19
米漿有啲似韓國嘅米水,加入五穀後,穀物味同米味都好出,係一個健康有益嘅飲品😁😁😁😜😜😜😜🥳🥳
呢餐食得好滿足,喺香港就已經食到咁好食嘅酸菜魚,又使乜北上返深圳呢,係咪?😘😘😘🥰🥰🥰😄😄