2023-12-19
YAKINIKU KAKURA (黃埔天地聚寶坊) (紅磡)聖誕就嚟到啦🎄🎄!要食餐pre聖誕大餐😆最近天氣咁凍,食燒肉就最啱啦!~😋大判燒!黑毛和牛西冷 ($178)呢塊高級和牛會由店員幫忙燒😍,確保燒得完美!店員事前亦會詢問我哋想要幾成熟,我哋就揀咗5成~燒完後會放喺溫泉蛋上,篤穿溫泉蛋沾滿蛋漿,首先係熱辣辣嘅燒肉同凍嘅溫泉蛋嘅冰火交融,再食到和牛溢出嚟嘅油脂,再融喺口腔,超級滿足呀😍😍Omakase $398x2我哋兩個人叫咗兩set Omakase,一次過就可以試晒多款牛及海鮮,仲有前菜同甜品🤤前菜有沙律及泡菜三點盛;塩味盛有牛舌、雞肉及海老;燒肉汁盛包括特上牛胸腹肉、牛扒腱肉、黑毛和牛裏腹小排及黑毛和牛腹柳小排。我最鍾意嘅就係黑毛和牛兩款肉,明顯油脂比例更高,入口即溶😍但就會易膩!胸腹肉同腱肉嘅牛味就更加重,亦都可以咀嚼到牛嘅肉質,但絕對唔會韌!海老肉質新鮮彈牙,牛舌亦爽口。除咗燒肉外,套餐仍有石燒泡菜鍋飯,份量正常,太多就會食唔晒🤣有足料嘅紫菜、泡菜、菠菜等,非常豐富!最後有甜品作結,有杏仁豆腐及雪米糍,refresh一下食完heavy燒肉嘅胃😜乳酸梳打&青森蘋果乳酸梳打📍
大判燒!黑毛和牛西冷 ($178)
Omakase $398x2
乳酸梳打&青森蘋果乳酸梳打