餐廳:YAKINIKU KAKURA地點:紅磡黃埔天地聚寶坊菜式:來自佐賀既日式燒肉,賣點係由日本直運九州產既A5黑毛和牛。餐牌:午市有燒肉定食,可以選唔同肉類組合12選1,配白飯,沙律,餐湯,小食,甜品,餐飲。另外都有8款午餐定食。落單掃QR code。黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉 $258 另加一招牌黑毛和牛大判燒係一大塊薄切黑毛和牛西冷,全塊燒好快食得,同溫泉蛋一齊食可降溫同有壽喜燒風味。和牛西冷算嫩口,個燒肉汁真係好好味。US牛板腱肉一客4片,夠厚身又嫩口,口感唔錯啖啖肉。伴有四片南瓜。牛舌盛合 $148 另加一牛舌盛合有鹽味牛舌5片同蔥鹽味牛舌5片,牛舌夠厚身又彈牙,鹹香十足。蔥鹽味牛舌就加左蔥花,另上京蔥條同檸檬,味道唔會太鹹,已經好夠味。 每個餐可以追加一款燒肉,價錢唔貴。US牛腹柳小排 加$58 另加一腹柳小排一客四片,唔會太肥,但係都好易咬開,口感好好,呢個價錢超抵食。餐配白飯,沙律,餐湯,小食,甜品,好豐富。沙律係沙律雜菜加車厘茄,加上少少酸汁調味。小食係辣青瓜條。白飯分量唔會太多,好有米香又有口感,送燒肉一流。餐湯係昆布湯,加有蔥花同白芝麻粒,味道都唔錯,唔會太鹹
餐廳:YAKINIKU KAKURA
地點:紅磡黃埔天地聚寶坊
黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉 $258 另加一
黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉

招牌黑毛和牛大判燒
和牛西冷算嫩口,個燒肉汁真係好好味。
US牛板腱肉一客4片,夠厚身又嫩口,口感唔錯啖啖肉。
伴有四片南瓜。
牛舌盛合
牛舌盛合 $148 另加一
每個餐可以追加一款燒肉,價錢唔貴。
US牛腹柳小排

US牛腹柳小排 加$58 另加一

白飯,沙律,餐湯,小食
餐配白飯,沙律,餐湯,小食,甜品,好豐富。
沙律係沙律雜菜加車厘茄,加上少少酸汁調味。
小食係辣青瓜條。
白飯分量唔會太多,好有米香又有口感,送燒肉一流。
餐湯係昆布湯,加有蔥花同白芝麻粒,味道都唔錯,唔會太鹹。
甜品(跟餐)
甜品係好滑溜既杞子杏仁豆腐同雲呢拿雪糕糯米糍,兩樣放係個精緻盒入面,杞子杏仁豆腐份量少少,超滑而杏仁味香濃,外圍口感好彈牙。雲呢拿甜品雪糕糯米糍都唔錯,令人超滿足。
Coke Zero
Coke Zero (跟餐)
餐飲可選檸檬茶,檸檬水,咖啡,汽水,可加錢升級至綠茶,烏龍茶或者乳酸梳打。凍冰冰汽水配有獨立包裝飲管。
若鷄雞腿
若鷄雞腿 $78 另加一
另外喺主餐牌點多份肉,若鷄雞腿一客5件連皮伴有檸檬一件,我叫左走鹽走黑椒。
醬汁
醬汁
枱上面有三款醬汁,左至右分別係燒汁,辣汁,酸汁,不過燒肉本身都夠味,唔洗點都得。
餐廳環境舒適,食完唔會成身油烟味。呢餐食得好開心,呢度燒肉質素永無失望,而午餐價錢抵食。
2024-11-19
$330 (Lunch)
黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉
牛舌盛合
US牛腹柳小排
甜品
《YAKINIKU KAKURA - 紅磡》呢排狂食燒肉🥴上星期同Pu媽 @pu.pu.purinn 收咗工去黃埔花園飲杯嘢順便食飯,由於我哋兩個都係燒肉愛好者,所以我就推薦佢去呢一間我成日都幫襯嘅燒肉店試吓佢哋嘅牛腸👍🏻咁多間分店入面其實我最鍾意黃埔呢一間,成個餐廳嘅感覺好有私隱度同埋更有日式嘅氛圍感🥰連日本通嘅Pu媽都話冇介紹錯💁🏻‍♀️檸檬威士忌梳打 $58我既最愛,呢度既價格唔算貴,威士忌既濃度飲落都幾高,飲一杯已經hyper hyper 啦😜啱晒我呢啲酒鬼,加入咗檸檬嘅清爽,用嚟送燒肉最好不過💁🏻‍♀️Suntory 生啤 $48生啤呢一個價錢真係唔貴㗎,同埋佢係1 pint 嘅價格,抵過出去酒吧飲💁🏻‍♀️大判燒!黑毛和牛西冷 $178每次介紹朋友都一定會叫呢一款和牛西冷,食落焦香有油花,點埋溫泉玉子嘅蛋汁一齊食特別滋味,我個人推薦至五成熟就剛剛好啦👍🏻💁🏻‍♀️日本蠔 $38呢一個蠔一客兩件,用蒜蓉牛油烹調,成個錫紙兜放入個網度燒滾就食得,蠔肉都幾鮮甜同大粒😍 $38幾抵食💁🏻‍♀️鹽燒牛舌 $98喺厚牛舌同薄牛舌之間揀,最後今次都係揀咗食薄嘅鹽燒牛舌,烤牛舌當然係食佢嘅軟嫩同埋口
《YAKINIKU KAKURA - 紅磡》

💁🏻‍♀️檸檬威士忌梳打 $58

💁🏻‍♀️Suntory 生啤 $48

💁🏻‍♀️大判燒!黑毛和牛西冷 $178

💁🏻‍♀️日本蠔 $38

💁🏻‍♀️鹽燒牛舌 $98

喺厚牛舌同薄牛舌之間揀,最後今次都係揀咗食薄嘅鹽燒牛舌,烤牛舌當然係食佢嘅軟嫩同埋口感啦,但係薄牛舌其實味道會比較香濃同埋彈牙,配鹽醬其實已經好好食,我個人覺得可以再點少少檸檬汁調味,同埋薄切牛舌食多幾片都冇咁膩吖嘛

💁🏻‍♀️牛腸 $58

我哋兩個都鍾意食內臟,牛腸係食佢嘅油脂感,一邊煙煙韌韌另外一邊就油香味十足👍🏻驚太過油膩嘅話可以落少少檸檬汁調味,配埋白飯食一流

💁🏻‍♀️黑毛和牛上肋骨中肉 $198

呢一個牛肋骨中肉之前都介紹過,食落軟腍腍同埋好濃濃郁嘅果香味,應該係喺醃肉嘅時候落咗水果汁落去調味,個人覺得大件夾抵食,平均一大條都切到八至九件㗎

💁🏻‍♀️黑毛和牛内橫膈膜 $188

最後就係呢個牛內橫膈膜肉,筋膜嘅部份帶有咬口,脂肪都十分平均,入口有溶化既感覺

💁🏻‍♀️佐賀紫菜飯 $48

除咗燒肉之外,我覺得呢一個紫菜飯都係重點推介的,因為食咗咁多肉,配返啲白飯相對嚟講冇咁油膩,佢呢度嘅紫菜飯落咗特色醬油同埋大量紫菜碎,一啖飯一啖燒肉特別好食
2024-10-17
呢間長期都幾受歡迎,所以小編都唔執輸過黎試下,感覺幾好👍🏻 佢地係日本九州佐賀既超人氣燒肉店,亦會直送靚和牛🐮🤩 其他配料都特別同新鮮~ 裝修用木系🪵為主,同時佢地有設置強力抽氣系統,確保食完都唔會有油煙味😜(5 😍 係滿分,🤩係半分)椿 - $698 (好味指數:😍😍😍😍)懶人選擇就係叫餐😂 所以就叫左呢個,都幾多野食😜 鹽味牛舌 🧂🐮👅 小編向來都鍾意食牛舌🐮👅,而呢個鹽燒🧂就比較原汁原味,試到牛🐮本身既味道同埋清爽啲,亦都切得厚薄適中,有咬口得黎彈牙唔會韌~和牛腹柳小排 🥩牛小排🥩就切得幾厚身,所以幾有咬口,肉質細嫩,油脂豐腴,牛味🐮香濃,加上有醃過,所以燒起黎🔥甜甜地更加惹味,油香亦都更加突出~和牛赤身 🐮平時和牛🐮比較常見都係霜降,但宜家慢慢開始興赤身,即是脂肪比較少既部位,因為霜降既油脂比較多會容易啲食到濟,而赤身脂肪比較少,肉味香濃,一樣肉質細嫩多汁都幾好👍🏻特上牛牛胸腹肉 🐮牛胸腹指既係胸部到腹部既位置,有豐腴既油脂所以亦叫做牛五花,油脂同肉一層一層咁隔開,層次分明,這裡的,肉質結實帶油筋,今次既係薄切,風味濃厚,油花細緻,食落夠香口😋牛腸 🐮洗得夠乾淨,燒完🔥之後出面

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
椿

椿 - $698 (好味指數:😍😍😍😍)
懶人選擇就係叫餐😂 所以就叫左呢個,都幾多野食😜

鹽味牛舌 🧂🐮👅

和牛腹柳小排 🥩

和牛赤身 🐮

特上牛牛胸腹肉 🐮

牛腸 🐮
洗得夠乾淨,燒完🔥之後出面焦脆酥香,裡面既脂肪幾豐腴同油香,質感煙韌,味道濃郁鮮味,如果可以腍啲就更加好

若雞雞胸柳 🐥
若雞🐥係黎自宮崎既品種,唔會打抗生素同埋啲雞🐥淨係食JA特別配合既飼料,加上有足夠既活動空間,所以肉質緊緻嫩滑,口感柔軟又唔會好多脂肪,雞味🐥幾香濃,食完都唔覺得油膩

若雞雞腿 🍗
除左上面講既雞胸🐥之外,我仲叫左雞髀🍗,肉質更加細嫩,唔會有雪味❄️ 而且燒過🔥之後雞皮🐥帶有一啲油香都幾香口~

海老 🦐
啲蝦🦐幾大隻,脹卜卜咁,燒完🔥都唔會縮水,口感爽口彈牙,味道鮮甜無雪味❄️,有啲焦香令到蝦味🦐更加突出,而蝦頭🦐仲有啲豐腴肥美既蝦膏tim😜
大判燒!黑毛和牛西冷

大判燒!黑毛和牛西冷🔥🥩 - $178
鹿兒島既黑毛和牛🐮果然係唔同啲,紋理分明,店員仲會幫你燒埋🔥tim😌 入口感受到豐腴甘香既油脂,燒🔥完之後更加油香四溢,牛味🐮濃郁,口感細緻嫩滑,入口即化,味道同口感都比起一般既牛🐮出色,另外仲可以配溫泉蛋漿♨️🥚,感覺會再香口同滑溜啲,亦無咁油膩~

帆立貝 ⚪️ - $78 (好味指數:😍😍😍😍)
顏色雪白,燒完之後keep到個size,表皮燒到🔥有啲微脆,裡面質感軟嫩,鮮甜可口,有埋牛油🧈去燒🔥就更加香口
甜品

日本蠔 🦪 - $38 (好味指數:😍😍😍😍)
啲蠔🦪幾大隻,蠔味🦪香濃,肥大飽滿,燒完🔥都依然係咁大隻,質感綿密軟嫩,滑溜多汁,鮮甜又有海水🌊既鹹味,而且幾香口~

甜品 (好味指數:😍😍😍😍)
最尾仲送左個甜品tim😜 有杏仁豆腐🌰⬜️同埋mochi⚪️,個杏仁豆腐🌰⬜️凍冰冰咁,質地軟嫩,味道清香又唔會好甜,感覺可以養顏😂 另外個mochi好軟熟再帶啲Q彈,裡面係冰凍幼滑又清新既雪糕🍦,感覺唔錯👍🏻

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
$400 (Dinner)
椿
大判燒!黑毛和牛西冷
甜品
Merry Christmas and Happy New Year, 節日要歡聚慶祝。 選擇日式烤肉也是很好的選擇, 自製浪漫行程 ,黃昏在北角坐船到黃埔, 海邊看日落, 然後享受高質日式烤肉, 聖誕節還有特別套餐, 不用煩惱吃什麼good。黑毛和牛 大判燒每次來這裏都必點的, 優質的黑毛和牛, 雪花油脂非常吸引, 嫩滑嘅牛肉質感, 香濃的牛肉味道, 沾上 大判燒的滑蛋汁, 齒頰留香回美無窮。 雖然其他牛肉都好吃,但是這個真的超正。另外每人都點了omakase 套餐。 其實真的來這間餐廳 很多次, 唔同嘅分店 的套餐都 有少許微調。沙律、泡菜三點盛塩味上牛舌、蔥塩味若鶏、海老特上牛胸腹肉、黒毛和牛精選2款、牛板腱肉、野菜、石燒泡菜鍋飯、海澡湯、甜品其實omakase 係幾好的, 集合精選美食, 可以試多幾款, 烤肉當然是優質。 不得不提 吃鍋泡菜飯也是非常經典, 用料充足, 泡菜份量超多, 加埋唔同嘅配菜超美味。

黑毛和牛 大判燒

沙律、泡菜三點盛
塩味上牛舌、蔥塩味若鶏、海老

2024-12-14
2025-01-23 0 views
之前係其他分店食過已經覺得性價比唔錯,今次同朋友夜晚再去食呢間分店環境細少少,不過成個氣氛感覺都係舒服,又唔會好嘈椿(2人前)二人燒肉set有8款唔同嘅肉。兩隻大蝦,若雞雞腿,若雞雞胸柳,牛腸,鹽味牛舌,特上牛胸腹肉,和牛腹柳小排,和牛赤身,另外仲有南瓜同菇。個Set夠兩個人食,肉片都唔會太薄,而且有黑毛和牛食,油花同肉味都好正大判燒!黑毛和牛西冷 $178一大片黑毛和牛西冷薄切,油花靚,上面有少少汁。燒完夾返起蘸埋蛋漿滑好多,油花好靚所以入口即溶,好好食甜品:杏仁布甸+雪米糍布甸滑身有好香嘅杏仁味。雪米糍塊皮幾煙韌,入面雪糕係雲呢拿味。

之前係其他分店食過已經覺得性價比唔錯,今次同朋友夜晚再去食

呢間分店環境細少少,不過成個氣氛感覺都係舒服,又唔會好嘈

椿(2人前)

大判燒!黑毛和牛西冷 $178

甜品:杏仁布甸+雪米糍
2025-01-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$480 (Dinner)
2025-01-22 0 views
晚市有$398一位嘅Omakase燒肉餐,份量同質素都唔錯!我地叫咗兩個餐。首先係沙律、泡菜3點盛,沙律清新開胃,泡菜酸辣醒胃,作為前菜一流!之後就係燒肉環節,有牛舌爽口,鹽味恰到好處;鹽蔥鹽味若雞肉質嫩滑,調味唔會太重;特上牛胸腹肉油花分佈均勻,入口即溶,油香四溢;牛板腱肉口感紮實,肉味濃郁;黑毛和牛特選兩種,肉質軟嫩,入口即溶,油脂豐富,係全晚嘅highlight!另外單點咗黑毛和牛大判燒,大大塊,油香滿滿!石燒泡菜鍋飯熱辣辣,泡菜味濃郁,好惹味;海澡湯清淡解膩;最後嘅甜品,杏仁布甸同糯米糍都唔錯,甜度適中。呢個Omakase燒肉套餐性價比幾高,食材新鮮,而且份量都唔少,食完都幾飽肚!值得推薦!

2025-01-15 145 views
今次同朋友來到黃埔分店呢間燒肉🥩黑毛和牛大判燒太正了!單獨叫了一份大判燒!霜降油花佈滿整塊牛。睇住店員即時幫手燒烤好,陣陣炭火和牛肉香味撲鼻。撈埋生雞蛋,黑毛和牛口感軟嫩,入口即溶🥢另外點了兩份Omakase 套餐~ 勝在樣樣都食到~ 當中幾款最鍾意❤️- 黑毛和牛精選牛腹位相比和牛脂肪量較少,牛肉味更香濃,口感柔軟,肉汁飽滿- 鹽味牛舌牛舌肉質軟熟同時Q彈,燒完仲有陣陣油花,好好味- 雞胸柳雞肉脂肪適中,原味同鹽味都唔錯~- 特上牛胸腹肉牛胸腹肉油脂分布均勻,肉質勁柔軟❤️ 經過醬汁醃製,燒完都夠入味又好多汁- 海老🦐成隻手掌咁大真係好抵食。蝦肉夠鮮,爽滑彈牙,蝦頭又膏👍🏻- 石燒雞肉泡菜鍋飯配料較多,仲有飯焦。好正- 甜品🍧一款係杏仁布甸好滑溜,杏仁味濃,唔算太甜幾好。另一款係雲呢拿雪米糍,簡單得黎好食
今次同朋友來到黃埔分店呢間燒肉

🥩黑毛和牛大判燒

- 黑毛和牛精選
牛腹位相比和牛脂肪量較少,牛肉味更香濃,口感柔軟,肉汁飽滿

- 鹽味牛舌
牛舌肉質軟熟同時Q彈,燒完仲有陣陣油花,好好味

- 雞胸柳
雞肉脂肪適中,原味同鹽味都唔錯~

- 特上牛胸腹肉

- 海老🦐
成隻手掌咁大真係好抵食。蝦肉夠鮮,爽滑彈牙,蝦頭又膏👍🏻

- 石燒雞肉泡菜鍋飯
配料較多,仲有飯焦。好正

- 甜品🍧

2025-01-09
Type of Meal
Dinner
2025-01-13 95 views
【黃埔•YAKINIKU KAKURA】@ππππππππππππππππππππππππππππππ大判燒!黑毛和牛西冷石燒肉泡菜鍋飯(免治雞肉)活鰻魚牛板腱肉KAKURA沙律日本產雞肉拼盤壺漬 KAKURA牛胸腹肉塩味上牛舌日本蠔甜品大判燒外皮酥脆,內餡豐富,口感滑順,是一道不容錯過的經典小吃。黑毛和牛西冷石燒肉泡菜鍋飯(免治雞肉)肉質鮮嫩,石燒帶來的香氣與泡菜的酸辣相得益彰,搭配免治雞肉,口感層次分明。活鰻魚新鮮的活鰻魚,肉質滑嫩,烹調得當,鮮味十足,讓人回味無窮。牛板腱肉肉質鮮美,油花分布均勻,口感柔嫩,是牛肉愛好者的最愛。沙律清爽可口,搭配新鮮蔬菜,為整餐增添一抹清新。日本產雞肉拼盤多款雞肉部位的拼盤,肉質鮮嫩,風味各異,適合分享。壺漬 KAKURA牛胸腹肉醃製得當,肉質入味,口感豐富,讓人感受到傳統日式風味。塩味上牛舌日本蠔鹽味調味恰到好處,牛舌與蠔的搭配,展現出海鮮與肉類的完美平衡。 甜品甜品清新甜美,為整餐畫上完美句號,令人滿足。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 1000✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#黃埔美食 #Y
【黃埔•YAKINIKU KAKURA】@

大判燒!黑毛和牛西冷石燒肉泡菜鍋飯(免治雞肉)
活鰻魚
牛板腱肉
KAKURA沙律
日本產雞肉拼盤
壺漬 KAKURA牛胸腹肉
塩味上牛舌日本蠔

大判燒
外皮酥脆,內餡豐富,口感滑順,是一道不容錯過的經典小吃。

黑毛和牛西冷石燒肉泡菜鍋飯(免治雞肉)

活鰻魚
新鮮的活鰻魚,肉質滑嫩,烹調得當,鮮味十足,讓人回味無窮。

牛板腱肉
肉質鮮美,油花分布均勻,口感柔嫩,是牛肉愛好者的最愛。

沙律
清爽可口,搭配新鮮蔬菜,為整餐增添一抹清新。

日本產雞肉拼盤
多款雞肉部位的拼盤,肉質鮮嫩,風味各異,適合分享。

壺漬 KAKURA牛胸腹肉
醃製得當,肉質入味,口感豐富,讓人感受到傳統日式風味。

塩味上牛舌日本蠔

甜品
甜品清新甜美,為整餐畫上完美句號,令人滿足。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 1000
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#黃埔美食 #YAKINIKU KAKURA #web3黃埔
YAKINIKU KAKURA (黃埔天地聚寶坊)
黃埔天地聚寶坊(第11期)地下G1及G3號舖
2024-12-21 323 views
今日我去咗黃埔食我最鍾意嘅日式燒肉—Yakiniku Kakura。之前喺銅鑼灣食過,真係好想再返去!佢哋嘅燒肉質量真係無得輸,食完一定會上癮。我試咗個「黑毛和牛大判燒盛盒」,呢個set lunch真係好抵食!有沙律、餐湯、泡芙、以及牛奶布甸,份量夠大,味道又好。特別係嗰個黑毛和牛腹前小排,肉質鮮嫩,燒到啖啖有汁,食落去簡直係享受。仲有熱檸檬茶,飲落清新又解膩,真係好適合配燒肉。整體來講,今日嘅午餐真係滿意,推介比所有鍾意燒肉嘅朋友!我一定會再返去嘅!

2024-12-20 268 views
相隔幾個月,都係對YAKINIKU KAKURA念念不忘,今晚凍凍地最岩食燒肉,拉埋奴才爸去黃埔分店再食多次!🤭大判燒!黑毛和牛西冷🐃肉質鮮嫩,油脂分佈均勻,燒過後焦香味更為誘人😍店員幫手燒果然唔同啲🤭火侯控制得好好,燒到我地要求嘅熟度🤗黑毛和牛上肋骨中肉🐃肋骨肉juicy多汁,肉味濃郁,咬落去油脂香氣瞬間爆發🤯搭配少許鹽,更加突出肉嘅鮮味🤤黑毛和牛内橫膈膜🐃呢個部位ハラミ係老母嘅至愛😍肉質滑嫩得黎口感獨特,肉味香濃🤤搭配少少醬汁,可以令人感受到和牛嘅精髓🤩黑毛和牛上嫩肩里肉🐃呢款嫩肩里肉肉質細嫩,入口即溶,完全感受到和牛嘅奢華,絕對係燒肉中嘅明星🤭壺漬 KAKURA牛胸腹肉🐃胸腹肉經醃製過後香氣四溢,肉質軟嫩,先燒到外表微微焦香,再剪開燒多陣,咁就可以鎖住肉汁🤤佐賀紫菜飯🍚紫菜飯清新又開胃,微辣醬汁嘅調味搭配肉肉一同享用,真係絕配😍冷麵🍜奴才爸食嘅係冷麵,冰冰涼涼清爽可口,配上微辣配菜,令到個人更加開胃🤤今晚又一次享受到燒肉的美味,同肉肉帶黎嘅滿足感🥰期待下次再食YAKINIKU KAKURA🤭🤑 人均消費:~$500🤩 推薦指數:7 / 10📍 餐廳資料:YAKINIKU KAKU

大判燒!黑毛和牛西冷🐃

佐賀紫菜飯🍚

冷麵🍜

🤑 人均消費:~$500
🤩 推薦指數:7 / 10
📍 餐廳資料:YAKINIKU KAKURA (黃埔天地聚寶坊) (紅磡)
紅磡黃埔天地聚寶坊(第11期)地下G1及G3號舖
2024-12-13 383 views
E間燒肉質素真係好好arr🤤性價比又高已經係我最鍾意既燒肉舖之一🫶🏻非常推薦✐大判燒!黑毛和牛西冷必點🫶🏻入口即溶 油脂香到爆😍一定要點黎食配埋蛋汁超柔滑✐黑毛和牛上嫩肩里肉E間餐廳和牛好高質超級油香🫶🏻又嫩 油脂又香超級好食🥰✐黑毛和牛腹柳小排油脂感無上嫩肩里肉咁多 但牛既肉味同油脂感互相平衡🫶🏻牛味更濃✐黑毛豚無骨小排食燒肉必點 燒到香脆香脆 🤤🤤正阿✐KAKURA沙律🥗有泡菜,吞拿魚同生菜整體夠fresh‼️✐KAKURA牛肉飯牛肉飯必食 98蚊 上面既牛肉都好好食😋油脂好香 淋 而且份量好多性價比超高!✐甜品🫶🏻E間餐廳最後會送每個人一份甜品😆❤️
E間燒肉質素真係好好arr🤤性價比又高

但牛既肉味同油脂感互相平衡🫶🏻牛味更濃

✐黑毛豚無骨小排
食燒肉必點 燒到香脆香脆 🤤🤤正阿

✐KAKURA沙律🥗
有泡菜,吞拿魚同生菜
整體夠fresh‼️

甜品🫶🏻
E間餐廳最後會送每個人一份甜品😆❤️
2024-12-05
2024-12-13 323 views
Yakiniku kakura 位於黃埔臨近年尾 當然要對自己好啲而且有午餐 內裏環境清潔 唔會油淋淋 又唔會一陣味 座位之間 唔會擠迫 亦有private QR code落單 嘢食好快就送上 套餐包 海帶湯 沙律 前菜 白飯 飲品 醬汁黑毛和牛大判燒盛合$368大判燒A4和牛西冷 必食 職員會幫手燒 而且會問幾成熟 和真係不同凡響 軟熟得黎又好易咬開 沾上蛋漿 又滑又滿足和牛裏腹小排 脂肪分布同樣平均 燒後仍然保持肉汁和牛背末脊肉 脂肪分布比前兩組小 但牛味濃美國穀飼牛盛合 $198牛板腱肉/腹前小排兩種肉類用醬汁醃好 所以個人覺得已經好夠味雖然肉類脂肪唔算好多 但係入口唔會鞋颯颯 唔會乾飯後甜品 杏仁布甸 迷你雪米糍啲餐真係好滿足 總括嚟講 呢間燒肉好值得食 職員友有禮貌 燒烤盤即叫即換
Yakiniku kakura 位於黃埔

飯後甜品 杏仁布甸 迷你雪米糍
啲餐真係好滿足
總括嚟講 呢間燒肉好值得食 職員友有禮貌 燒烤盤即叫即換

2024-12-07 303 views
最愛嘅燒肉店,唔止燒肉,其他日式/韓式料理都超正。🔹腹前小排有厚度多肉汁,喺和牛嚟講唔算油膩。🔹大判燒!黑毛和牛西冷軟嫩又有滿滿油香。加埋蛋汁食特別滑。🔹冷麵麵條特別彈牙,湯汁冰凍而且味道酸甜開胃,仲有少少麻油香。🔹海老四隻大大隻,特別鮮甜彈牙。🔹宮崎黑毛豚香腸好重煙燻香又唔會太鹹。🔹帆立貝彈牙而且索晒牛油香。🔹海鮮泡菜湯酸酸地好開胃,同冷麵一樣有好香麻油味。🔹豆腐沙律爽脆嘅生菜加埋豆腐、紫菜,再淋上芝麻醬。係繼冷麵後另一解膩神器。🔹牛油男爵薯薯仔用牛油燒到外脆內軟。🔹火炙黑毛和牛壽司盛海膽多汁嘅和牛加埋海膽,好有鮮味好滿足!會再嚟食飯😍
最愛嘅燒肉店,唔止燒肉,其他日式/韓式料理都超正。

🔹腹前小排
有厚度多肉汁,喺和牛嚟講唔算油膩。

🔹大判燒!黑毛和牛西冷
軟嫩又有滿滿油香。加埋蛋汁食特別滑。

🔹冷麵
麵條特別彈牙,湯汁冰凍而且味道酸甜開胃,仲有少少麻油香。

🔹海老
四隻大大隻,特別鮮甜彈牙。

🔹宮崎黑毛豚香腸
好重煙燻香又唔會太鹹。

🔹帆立貝
彈牙而且索晒牛油香。

🔹海鮮泡菜湯
酸酸地好開胃,同冷麵一樣有好香麻油味。

🔹豆腐沙律

🔹牛油男爵薯
薯仔用牛油燒到外脆內軟。

🔹火炙黑毛和牛壽司盛海膽
多汁嘅和牛加埋海膽,好有鮮味好滿足!

會再嚟食飯😍
2024-11-25
$500 (Dinner)
  • 冷麵
聖誕將至,約咗朋友中午去黃埔食飯兼買聖誕禮物,經過黃埔天地聚寶坊,YAKINIKU KAKURA 剛剛開門,決定喺到食個午餐,店內已作聖誕佈置增添氣氛,我們選咗兩個燒肉餐再追加一點食物。黑毛和牛大判燒係必食,牛肉肥瘦比例啱啱好,油脂分布均勻,牛肉味同油香係恰到好處,而且非常嫩滑,隨餐奉上溫泉蛋混牛肉食更嫩滑。牛板腱肉都好軟,就係脂肪較少。海鮮盛盒有兩隻大蝦、6片魷魚、4粒帶子好豐富,大蝦爽口鮮甜。魷魚好大塊,同樣有彈性,燒到微微焦啲海鮮味突出,牛油帶子都算大粒,用錫紙盆加牛油燒最好不過。和牛腹柳小排,比較厚切脂肪比較唔錯,有牛味有口感。黑毛豚無骨小排,油脂好豐富,一燒已經增加火勢,直接接觸到火焰,燒得更香仲有焦脆風味。燒肉餐另跟米飯、沙律、海帶湯、小食同飲品,餐後仲有甜品送,係杏仁豆腐同雪糕泡芙,應有盡有,朋友都食得好滿意。

和牛腹柳小排,比較厚切脂肪比較唔錯,有牛味有口感。

2024-12-02
$300 (Lunch)
  • 甜品
  • 黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉
  • 醬汁
2024-12-02 271 views
同朋友一齊嚟咗呢間日式燒烤店食燒烤🤣$148「活鰻魚」:大大一件超級厚肉,一邊係鰻魚皮一邊係鰻魚肉,咁我嘗試運用技巧慢慢燒,餐廳仲提供咗一兜蒲燒汁,大約80%燒好嘅時候我就開始一層一層咁塗上蒲燒汁🤣,成品係好厚肉夠鮮味甜甜哋嘅燒鰻魚,好食🤣$78「帆立貝」:用個錫紙兜裝住,應該連錫紙兜成兜燒,不過朋友將帶子夾出嚟放喺龜背度燒,一樣好味🤣$68「野菜拼盤」:有粟米、南瓜、花菇洋蔥圈,全部都新鮮,幾好味🤣$78「KAKURA沙律🥗」:材料應該有 生菜、韓式泡菜、紅椰菜、罐頭吞拿魚、芫荽蔥、蛋黃醬 等,全部一齊食幾清新🤣$58「凱撒沙律」:沙律菜新鮮再加隻溫泉蛋🤣$178「大判燒!黑毛和牛西冷」:「黑毛和牛西冷」薄切大大一片,店長哥哥幫我哋燒,睇得出有啲啲技巧,店長哥哥鉗住塊「黑毛和牛西冷」喺火爐上邊快速捲埋來回移動又再打番開片「西冷」然後繼續快速移動然後快速重複以上動作,咁大約15多秒就燒好,然後將「和牛西冷」放落有一個小碗裏邊有溫泉蛋同醬油,咁就食得🤣,「大判燒!黑毛和牛西冷」肉質非常軟熟又好牛味同埋夠滑🤣$88「黑毛豚無骨小排」:「無骨小排」外表好似「五花腩」,大約 60%瘦肉40%脂
同朋友一齊嚟咗呢間日式燒烤店食燒烤🤣
$58「凱撒沙律」:沙律菜新鮮再加隻溫泉蛋🤣
$88「黑毛豚無骨小排」:「無骨小排」外表好似「五花腩」,大約 60%瘦肉40%脂肪,好甘香好豬味🐷。$88「黑毛豚脛肉」:「黑毛豚脛肉」睇落同食落都有啲啲似「豬頸肉」,脂肪亦都好充足,不過呢個「黑毛豚脛肉」比普通「豬頸肉」鮮味啲啲,仲唔會有「豬頸肉」經常有嘅「臊味」🤣
$38「冷麵(小)(含有辣配菜)」:麵條極煙靭,凍凍哋幾開胃🤣
食完仲有甜品,好似係一個「布甸」同埋「雪米糍」咁上下嘅嘢,細細份兩個都清新好食😋
$450 (Dinner)