2019-02-01
九龍城食泰國菜一向出名,不同大細風格的泰菜館多不勝數,但講名氣講龍頭一哥就一定是紮根46年的黃珍珍。由泰國廚師主理,對食材用料嚴謹,堅持保留傳統泰國風味,難怪留有一大捧場客。近期黃珍珍回饋大眾以優惠價推出「泰愛泰滋味」懷舊套餐,Tiffany當然即刻約齊朋友食好西啦^^整個套餐有8道特色菜,最後還有甜品,人少有6位半圍餐,人多熱鬧的都有12位,價錢都好超值架~!!頭盆要開胃就當然是酸酸甜甜柚子沙律,入面除了花生碎,還有蝦米醉,份外咸香,帶小些小微辣,作為頭盆十分開胃!!之後黎是噱頭泰國菜黃珍砂珍讚火焰燒雞,用泰國香料醃製,以先煮後燒的迫式,將雞肉表皮封住,皮多肉嫩,芬芳四溢上枱前再用火焰燒一燒加熱,將香味逼出,令人垂涎三尺大廚幫你配好以洋蔥、菠蘿、三色椒以及車厘茄做配料的酸甜汁,感覺有點港式炒咕嚕肉,餸白飯一流的菜式泰國掃街時總會買串燒食,雞、牛、豬都可以用來做串燒,靈魂就是醬汁,然後一串接一串......愈食愈多呢其實泰國沿海,都好多海鮮食,香辣海中霸伴青芒果絲是用上紅寶石魚,肉多肥美,上枱好夠體面將魚肉切件炸香,入口啖啖肉,連骨都好酥脆!正!!咖哩蟹跟法包,實不相瞞,Tiffany
上枱前再用火焰燒一燒加熱,將香味逼出,令人垂涎三尺
將魚肉切件炸香,入口啖啖肉,連骨都好酥脆!正!!
去到我最愛的 甜品部份,泰國最出名是椰青糕和香葉西米糕
椰青糕入口清甜,用椰青水再加入刨絲椰子肉製成,好味得想多吃幾件;平日食西米糕多數食原味,黃珍珍破格推出芋頭、斑蘭和黑芝麻3種口味,還有椰絲芒果糯米糍,質煙韌軟糯。
同朋友開開心心傾下計,又一飲飽食醉的晚上^^