2018-04-11 110 views
616呢個名向來響噹噹,今次仲係同麥子crossover,真係可以一啖肉、一啖啤酒,同朋友相聚傾吓計認真唔錯。一入門口已經見到「飲飽食醉」同埋「醉生夢死」幾隻大字,相當有氣勢。係等緊位嘅期間,店員問我地想唔想飲番杯啤酒先。咁我哋就喺吧枱一邊等位,一邊嘆麥子啤酒。我點左一杯「這些機會不是屬於我的」,個名已經夠晒盞鬼,不過原來唔係剩係得gimmick,都真係幾好飲架。啤酒比較清香,容易入口,好似陣陣花香味咁,好啱女仔飲!終於有位啦,我哋立即拎起電子餐牌,研究下有咩湯底先!呢度一共有六個選擇,我哋揀咗比較清淡嘅牛骨清湯,因為唔想比湯底嘅味道蓋過咗牛肉嘅鮮味,咁就可以試一試呢度嘅牛肉到底質素如何。呢度嘅牛肉種類有好多,多到好多名我都未聽過。餐枱上嘅墊枱紙會話你知每款牛肉最佳烹調時間係幾多秒,大家千祈唔好overcook!試咗以下幾款都覺得唔錯㗎 🔺吊龍伴: 呢個部位係包住牛腰脊兩邊嘅肉,油脂雪花都幾多,入口滿油香!🔺匙柄: 牛肉味好香濃,但脂肪比例相對上冇咁多,冇咁滑身。🔺金花趾: 係牛後腿肌腱部分,雖然會有筋,但口感比較爽口彈牙,容易咬開,多左一種脆卜卜嘅感覺,個人黎講幾鍾意!🔺牛舌: 最鍾

試咗以下幾款都覺得唔錯㗎

🔺匙柄: 牛肉味好香濃,但脂肪比例相對上冇咁多,冇咁滑身。

🔺牛舌: 最鍾意佢煙煙韌韌嘅口感,好有咬口,仲有少少牛肉羶味,啱晒我!
牛舌
金花趾

除咗唔同嘅牛肉之外,當然仲有蔬菜同埋其他配料,大家不妨嚟試吓,睇吓你會鍾意邊一個部位嘅牛肉啊!