2019-12-24
前幾日接朋友放工,她表示想在鰂魚涌附近食一些星馬菜,想起暑假時與媽媽食過一間質素不錯的餐廳,就再黎重拾一番~——————————🔹黑蘿蔔糕 $48上次食完黑蘿蔔糕念念不忘,今次難得嚟到梗係再叫,果然真材實料,有好濃的黑醬油香味,醬汁掛滿每嚿蘿蔔糕表面,惹味非常~🔸新加坡炒貴刁 $78這個新加坡炒貴刁選用傳統正宗的「掺掺」,即是用河粉及油麵混合配搭,裏面有大大隻蝦、魷魚、魚片等,炒得很有鑊氣,朋友都讚冇介紹錯☺️🔹海南雞喇沙 $80上次媽媽就不太喜歡喇沙的味道,所以就沒有叫~ 今次朋友就想試下,配搭海南雞。這個喇沙非常濃郁,豆腐卜吸盡湯底的精華,一咬爆晒湯汁,還帶點椰香味,正!相反海南雞就有點失色,雞肉不算嫩滑,欠缺雞味,還有點兒凍,感覺切完後放了要一段時間~不過三種醬料甜酸辣,非常醒胃!
——————————
🔹黑蘿蔔糕 $48