2024-02-09
是日立春!預訂了The One 19樓的Harlan’s吃semi lunch buffet慶祝下(在搜尋的同時發現原來午餐一點都不昂貴,晚餐就另說了)不過可惜最近天氣不似預期,最初想起佢個露天位置打下卡,點知大霧到連對面的大廈也看不見還好的是Harlan’s以落地大玻璃設計所以都有大量日光打照著,彩光度非常好Semi Lunch Buffet 時間由中午12時至下午4時 (L.O.: 3PM)時間也長,而且每位只是$298,超級抵!如果在星期一至四更買三送一,非常超值先揀一款主菜, 然後馬上出去buffet corner揀野食嚕新鮮沙律菜有3款, 混合沙律3-4款, harlan's出名的餐前包, 甜品7-8款, 巴馬火腿蜜瓜, 自家製肝醬多士等等, 以semi-buffet嚟講, 種類算係咁混合沙律和甜品我眼見在refill時會轉換款式, 無咁悶行了一round,各樣也拿了少許沙律我配咗蘋果意大利香醋醬, 酸酸甜甜好開胃, 仲拎咗好多我最喜愛嘅芝麻葉, 好新鮮哈蜜瓜都好甜, 巴馬火腿又唔會過咸, 好match另外有款以泰式調味嘅鴨胸芋絲沙律都好出色, 推介不過自家製肝醬多士,件多士
(在搜尋的同時發現原來午餐一點都不昂貴,晚餐就另說了)
所以都有大量日光打照著,彩光度非常好
時間也長,而且每位只是$298,超級抵!
如果在星期一至四更買三送一,非常超值
哈蜜瓜都好甜, 巴馬火腿又唔會過咸, 好match
另外有款以泰式調味嘅鴨胸芋絲沙律都好出色, 推介
不過自家製肝醬多士,件多士就比較硬, 肝醬就正常發揮
慢食了第一round後, 我唔敢吃過多, 因為仲要留肚吃主菜和甜品
魚質嫩得嚟唔會散亂又無骨, 好啱我呢d又鐘意食魚但又怕骨的人
配了小米沙律, 成個主菜都很健康!
高級餐廳係唔同, 上菜的擺盤都特別精緻, 粉嫩色的牛肉, 配上鮮橙色的甜南瓜茸, 即時添上色彩感。廚師預先平均切好三大件
我試了一少口, 牛扒很稔嫩, 就算唔點醬汁, 吃原汁原味已很出色
本人一向對朱古力都不是首選,所以感覺朱古力甜品是較甜
幾款甜品全都吃下去,
個人最喜歡的是酸味味的檸檬撻和布甸
布甸細滑奶味濃
檸檬撻是比較酸,但撻皮一齊食,就中和了
其後我仲見到有人拎Maracons, 可見甜唔種類都會在refill 時轉換
Semi buffet 是包含茶啡等基本飲品
Iced latte 是加了$20
熱檸茶也是原壺上的,可以慢慢傾慢慢飲,放假就是hea 和chill