2018-09-28
我對牛肉既愛,已經超越了地方及環境的限制。連續多日高溫,大熱天時, 都要熱騰騰、無阻我食牛牛既決心 去616 食下美味牛牛。雖然33度,但都約左朋友山長水遠由藍田坐車出元朗食牛,只要冷氣夠,就冇有怕喇! 至於打邊爐位置,係有D 難搵。位置於譚仔雲南米線附加,地下有機打,都算幾吸引。未食野之前打返舖機都幾過穩。舖面隔黎就係停車場,如果吾識搵, 真係會可小心走左入去。 所以各位真係要小心吾去去錯啊。呢度環境幾大,有30-40個位,都算係幾闊落呀。行入啲仲有個醬料bar添 ,醬料吧有秘製牛肉汁甜甜地好鮮味,還有金桔卡可以加入調味料入面係是幾特別的一款醬料。飲品有自家製的菊花桂圓露!自家製新鮮菊花桂圓露便宜新鮮, 15元一樽,但沒有桂圓肉可食用,只有煲好了的桂圓露。點菜是用電子手帳來落單,對於低科技的我來說是比較困難,我仍是喜愛傳統的用紙筆落單。墊枱紙上有牛的各部分以供分析, 並會教導牛的哪些部分需要使用多少時間內弄熟。湯底方面: 我們點了鴛鴦酸菜牛骨湯及鴛鴦青花椒牛骨湯。酸菜好醒胃、好野味,牛骨味重但有些杗至於牛肉有唔同嘅部位,每一款部位也有不同的煮熟時間,墊枱紙上有教的。值得一讚係個紫菜
牛骨味重但有些杗
至於牛肉有唔同嘅部位,每一款部位也有不同的煮熟時間,墊枱紙上有教的。值得一讚係個紫菜響鈴,好脆好特別,好好味。仲有台灣菜,在香港是未見過的。