2022-12-28 1549 views
今日去時代廣場睇聖誕燈飾,  之後去食晚餐.   近日假期多食了西餐, 總想要食燒味飯.    女友選擇了 大壹燒鵝.  看見玻璃櫥窗內,  掛著巨型大燒鵝, 顏色令立立,  叉燒也好醒神, 大家好想食.大壹燒鵝 設整潔雅座, 座位闊落, 燈飾設計時尚,  拍拖同朋友食飯好合心意.  銅鑼灣不容易找間舒適又抵食的地舖餐廳, 真係好難得.  侍應招呼有禮,   我們坐梳化卡位,  彩色餐牌,  食品選擇多, 有全日套餐連飲品. 我們點了:燒鵝脾/油雞脾雙拚 (套餐), 配白飯.    白飯粒粒完整, 雪白分明, 靚米.燒鵝 熱辣辣,  香噴噴,   味香四溢,    配有炸菜,  好理想.  備有秘制燒鵝酸梅醬,  點些醬汁很滋味, 送飯一流.    鵝肉厚而肉不肥.  鵝皮脆脆,  鵝肉厚厚,  少脂肪.  入口肉質腍香, 沒有半點膻味,  脆皮底下的鵝肉好鬆軟, 極滿意. 油雞 調味好, 少骨, 有雞味. 餐茶:   熱檸檬茶 +$5 .   熱檸檬茶,   解渴去膩.又加點了三拼:  貴妃雞,  燒煵仔 拼叉燒,叉燒, 賣相真不錯.  用了五花腩肉, 燒工和調味, 絕對可以同一哥比
彩色餐牌,  食品選擇多,
有全日套餐連飲品.
燒鵝脾/油雞脾雙拚 (套餐), 配白飯.
油雞 調味好, 少骨, 有雞味.
油雞
又加點了三拼:  貴妃雞,  燒煵仔 拼叉燒,
貴妃雞, 燒煵仔 拼叉燒,
叉燒, 賣相真不錯.  用了五花腩肉, 燒工和調味, 絕對可以同一哥比美,   真滋味.
叉燒
燒煵仔,   脆皮 , 比較瘦.  如果肥少少更好.  點上這個黃芥辣,  超級好味.
貴妃雞,  好滑.
貴妃雞
蠔油生菜,  新鮮又爽口.
蠔油生菜
兩碗例湯.   內有合掌瓜, 南北杏仁, 煲瘦豬骨, 無味精,  非一般市面的例湯.  好好飲.
例湯
今晚燒鵝好味, 及各式食品 吃得好滿意.
臨走看見燒鵝房, 巨型裝, 數 數, 足足了多過二十隻, 犀利.
$150 (Dinner)
燒鵝脾/油雞脾雙拚 (套餐), 配白飯.
油雞
貴妃雞, 燒煵仔 拼叉燒,