2023-06-27
最近無咁忙,終於可以同朋友去食Lunch. 天氣咁熱,坐低都係叫杯野飲先再慢慢揀野食.
我揀既係mocktail - ▪️ Love Fire $68 Lychee Syrup, Lychee Puree, Soda, Pineapple Juice由荔枝糖水,荔枝果蓉,梳打,菠蘿汁製成。酸酸甜甜,加上梳打既汽泡,真係解渴又透心涼,而且生果既酸甜令到悶熱既心情一掃而空,好適合而家天氣,胃口即刻返哂黎!見到呢份Lunch Set 好抵食,所以就同朋友Share ▪️ Lunch set Seasonal Sashimi (4 kinds) 午市刺身盛四點配迷你烏冬$208$208 包括有湯,沙律,刺身盛四點仲有個迷你烏冬刺身盛四點: 總數8件刺身,4款不同刺身,每款2件. 有帆立貝,油甘魚,三文魚仲有牡丹蝦,刺身件件夠哂新鮮甜美, 而且仲係厚切.迷你烏冬: 一點都不迷你, 用上讚岐?稻庭烏冬. 夠哂彈牙. 放埋左一邊最後先食都無變淋哂.▫️季節時令燒魚 $688當日時令主角係 - 金目鯛平時都有食開,不過多數係sashimi,今次就試下原條燒. 對比平時,少了一份sashimi 的油脂感. 但
我揀既係mocktail -
見到呢份Lunch Set 好抵食,所以就同朋友Share
$208 包括有湯,沙律,刺身盛四點仲有個迷你烏冬
▫️季節時令燒魚 $688
當日時令主角係 - 金目鯛
平時都有食開,不過多數係sashimi,今次就試下原條燒. 對比平時,少了一份sashimi 的油脂感. 但魚肉味更加濃郁.
▪️ Fried Tofu with Sea Urchin 海膽炸豆腐 $188
炸豆腐上面總共有2款不同既海膽 包括赤海膽 & 黃海膽
餐廳建議先由淡一點的海膽開始, 原因是由淡味一點開始,更容易食出海膽的鮮甜. 再食濃郁,可以食出強烈的對比.
炸豆腐,炸得外脆外軟,Bite size 好岩我口味.
▫️ Sea Urchin Hand Roll 海膽手卷 $108
▪️ Chopped Fatty Tuna with Scallion Hand Roll 蔥吞拿魚腩蓉手卷 $98