2024-12-26
今日食嘅爍雨套餐總共有23品,有先付、季節刺身和料理、手握壽司、鐵板燒、雲丹盛、吸物。腐皮配三文魚子配搭有趣,金光閃閃,打開序幕,令人更期待之後嘅食物。水母刺身、海草莖枝豆、海帶芯全部我都未曾食過~口感爽脆。好欣賞師傅搜羅咁特別嘅食材澳洲和牛他他撻x疏魚煙燻魚子口感豐富,和牛油香、魚子嘅鹹香,喺口中散發~日本生蠔蠔肉肥美,配海苔、wasabi都不會蓋過蠔鮮味。鰆魚刺身新鮮,魚皮燒過更香口、魚肉柔嫩香箱蟹冬天係食蟹嘅季節,時令料理點會冇蟹食。蟹籽x蟹膏x 蟹肉三重奏,醬汁都係有蟹嘅成份,由蟹殼熬製。富士山䲉魚刺身肉質細緻,可以撈啲蛋黃醬汁,會更滑身。澳洲黑邊鮑魚好大隻,蒸咗30小時,口感爽彈,配上啲鮑魚肝醬,令鮑魚鮮美再突出。煙燻大拖羅配赤身即時用蘋果木做煙燻。一個煙燻香濃的大拖羅,一個魚味香濃的赤身,夾住沙甸魚脆脆、紫蘇葉,紫菜,呢款三文治🥪又脆又足料免治雞肉丸細細粒,十分可口的間場小食。深海鱈魚蘿蔔漬魚肉鮮甜,外層酥脆,和蘿蔔漬互相襯托,可以一解鱈魚的魚油~五款壽司北海道帆立貝九州蜜柑鯛九州池魚x椒汁北海道銀鱈魚日本賴尿蝦每一樣都咁出色~法式炒蛋配上黑松露同脆卜卜的米紙,炒蛋滑,大玩
腐皮配三文魚子
配搭有趣,金光閃閃,打開序幕,令人更期待之後嘅食物。
水母刺身、海草莖枝豆、海帶芯
全部我都未曾食過~口感爽脆。好欣賞師傅搜羅咁特別嘅食材
澳洲和牛他他撻x疏魚煙燻魚子
口感豐富,和牛油香、魚子嘅鹹香,喺口中散發~
日本生蠔
蠔肉肥美,配海苔、wasabi都不會蓋過蠔鮮味。
鰆魚刺身新鮮,魚皮燒過更香口、魚肉柔嫩
香箱蟹
富士山䲉魚刺身
肉質細緻,可以撈啲蛋黃醬汁,會更滑身。
澳洲黑邊鮑魚
煙燻大拖羅配赤身
免治雞肉丸
細細粒,十分可口的間場小食。
深海鱈魚蘿蔔漬
魚肉鮮甜,外層酥脆,和蘿蔔漬互相襯托,可以一解鱈魚的魚油~
五款壽司
北海道帆立貝
九州蜜柑鯛
九州池魚x椒汁
北海道銀鱈魚
日本賴尿蝦
每一樣都咁出色~
法式炒蛋
配上黑松露同脆卜卜的米紙,炒蛋滑,大玩fusion菜~
鐵板燒
和牛卷包住紅蘿蔔、白蘿蔔,令和牛多了一份鮮甜,配菜仲有日本的蕃薯🍠
鮟肝海膽飯
好壯觀嘅海膽塔~用上馬糞海膽,特別清甜,壽司飯加入鮟鱇魚肝,口感豐腴濃郁。
魚湯嘅味道好鮮甜,飲得出廚師嘅用心。
江戶前玉子燒口感綿密,配上蕨餅同香印提子,為今餐完美落幕。