2024-07-04
同二家姐去左位於尖沙咀H Zentre18/F嘅「胡同」@hutonghk 食Fine Dining ,慶祝她「18 歲」生日😜🎂,一出Lift 門已經感受到高級食府的氣派,由服務員掀開垂簾帶領我們,沿途穿越好似古代的時光(藍光)隧道,一進入餐廳,在一排巨型落地玻璃下,飽灠270度的維港景色🌆🌃,簡直震撼眼球🤩。餐廳內每一張餐桌的餐具、擺設都極具心思及講究,而水吧更富有中國特色,非常型格,真係到處都係打卡熱點🔥6-courses •Dinner Tasting Menu•(HK$1088/per head,minimum of two)💮🏮前菜🏮💮💠酸辣土豆絲土豆絲,酸辣爽口,非常開胃。💠魚籽煎鵝肝薰蛋本身是鵝肝控,見到已心心眼,鵝肝煎得外脆內嫩,仲有魚籽,上海燻蛋一向是我最愛頭盤之一,蛋黃呈半凝固,呈鮮橘色,真係口水都流埋。💠藤椒滷水小吊桶小吊桶好飽滿,口感彈牙,滷得好入味,藤椒在滷水中更帶出清香麻口味,夠清新。💮🏮小食🏮💮💠黑椒和牛酥賣相似蘿蔔酥餅,酥皮酥脆不油膩,濃郁的和牛肉餡,惹味又juicy ,好好食。💠魚湯菜肉鍋貼菜肉鍋貼🥟包得好札實,魚湯更能保存肉汁,提昇菜肉餃的鮮味。💮
💮🏮前菜🏮💮
💠酸辣土豆絲
土豆絲,酸辣爽口,非常開胃。
💠魚籽煎鵝肝薰蛋
💠藤椒滷水小吊桶
💮🏮小食🏮💮
💠黑椒和牛酥
💠魚湯菜肉鍋貼
菜肉鍋貼🥟包得好札實,魚湯更能保存肉汁,提昇菜肉餃的鮮味。
💮🏮主菜🏮💮
💠豆酥龍蝦
賣相相當有氣勢,酥脆咸香嘅「豆酥」(豆漿過濾時留下的豆渣,加以乾燥處理),夾著龍蝦肉嚟食,非常惹味。
💠本幫鳕魚
銀鱈魚塊以秘方醃泡,酱汁濃郁,非常入味,入口酥脆,魚肉鮮嫩。
💠龍蝦湯西班牙紅蝦脆米泡飯
西班牙紅蝦產量少,極為珍貴,服務員在席前靈活熟手地泡這個脆米飯,簡直係視覺享受,不消一會,一碗熱騰騰的泡飯就上桌,大大隻西班牙紅蝦,好鮮甜。
💮🏮甜品🏮💮
💠豆腐雪糕
豆腐味好濃郁,雪糕又滑又creamy
💠古香流心芝麻卷
這個帶有杏仁片的酥皮好脆,內裡係暖暖流心芝麻,超級好食(好想食多一件😅)
💮🏮飲品🏮💮
🍸Citrus Harmony Cocktail
(+$88)
呢杯有泡泡🫧點綴,用熱情果果茸、檸檬水、金桔汁、菠蘿、薑汁加埋Dry Gin 調配嘅Cocktail,酸酸甜甜,好清新又易入口,好有亞熱帶風味。
🍹Lavender lemonade Spritz Mocktail
(+$78)
由薰衣草、荔枝、檸檬水調製嘅Mocktail, 淡淡的薰衣草味,令荔枝味好出,加點lemonade ,消暑解渴又消滯。
@hutonghk
🏮胡同 (尖沙咀)
📮尖沙咀中間道15號H Zentre 18樓
☎️34288342