2023-06-22
#搞串個pantry大家諗起#港式西餐 🍽️會諗到乜嘢?第一樣諗到係港式嘅扒餐🥩,用鐵板上,再淋上唔同嘅醬汁,再配飯、意粉🍝或薯菜。今次就去到一間1963年開業,奠定出#港式扒餐 基石嘅一間連鎖餐廳,同時餐廳都可以算係一個時代嘅見證啊😎!!今次嚟到嗌咗兩個鐵板扒餐,一個係鐵板肉眼牛扒($83)、一個係鐵板西冷牛扒($83)。因為係鐵板🔥上,所以兩個牛扒都嗌咗五成熟🤩。而粥眼同埋西冷嘅分別,在於佢哋嘅部位,部位嘅唔同,導致佢哋油脂嘅比例會唔同😚。肉眼相對西冷來講脂肪含量高好多,食落去可能會比較腍。相反西冷識落口就會結實啲,牛味可能會重啲😋。鐵板肉眼牛扒🌟🌟🌟🌟煎得啱啱好,淋埋汁上去,一切落去嗰下,就知口感一定唔錯😜。雖然呢塊肉眼唔係啲好高級數、好厚嘅肉眼,但係食落口軟硬程度適中,同時都充滿好重嘅油脂味,以呢個價錢嚟講,真係唔錯🥳。鐵板西冷牛扒🌟🌟🌟相對肉眼,一望就知比較厚實,但係切落去又唔覺好硬,牛扒入面有粉嫩嘅顏色💕,煎得幾好。食落口,食得出外層嘅香氣,同時感覺到裏面啲牛肉嘅嫩滑🤤!個餐同時包含羅宋湯、餐包,好正,好港式!呢間餐廳屹立香港🇭🇰60年,其實都唔止食咗一次。質素其實都幾飄忽,
鐵板肉眼牛扒🌟🌟🌟🌟
鐵板西冷牛扒🌟🌟🌟
個餐同時包含羅宋湯、餐包,好正,好港式!呢間餐廳屹立香港🇭🇰60年,其實都唔止食咗一次。質素其實都幾飄忽,好睇彩數,大家如果懷念嘅話,就去搵一間分店嚟試吓啦😎。