星期日出開中環,當然要搵好野食~C先生搵咗呢間食西班牙菜🇪🇸的餐廳Chueca✨藍色的拱門真係好搶眼,餐廳裝修好雅致,坐得好舒服👍🏻Brunch menu 好豐富😍有我最鍾意嘅海鮮platter❤️+3款tapas,每人揀1個主菜🍽️和1個甜品🍧✨Royal Chilled Seafood Platter✨擺盤真係好打卡able🤩唔止賣相吸引,仲好有內涵👍🏻波士頓龍蝦🦞啖啖肉之餘,仲有好香甜嘅膏😋黎自法國嘅Fine de Claire 生蠔🦪爽口鮮甜,又有滿滿海水味🌊虎蝦大大隻好彈牙🦐吞拿魚他他有綿滑嘅牛油果蓉🥑和香口嘅脆片做底,口感層次好豐富😍西班牙菜當然唔少得Tapas啦~✨Chef's Rusa✨主廚薯仔沙律🥗配有蛋黃醬和呑拿魚,仲有脆口的手指餅🥖精緻又開胃~🫑Padrón Peppers🫑呢款青椒係連平時唔食青椒嘅我,都會覺得好食😋完全無草青味🙅🏻‍♀️而且炒到好香,加埋橄欖油🫒和海鹽調味,簡單好味👍🏻🍄Truffled mushroom croquettes🍄呢個蘑菇可樂餅好好食🤤首先外皮炸得脆而不膩,內餡菇味非常香濃,而口感好綿滑👍🏻加上面頭嘅松露片即時再提升味道的層次❤️C先生都

擺盤真係好打卡able🤩唔止賣相吸引,仲好有內涵👍🏻

西班牙菜當然唔少得Tapas啦~

Chef's Rusa✨

🫑Padrón Peppers🫑

呢個蘑菇可樂餅好好食🤤首先外皮炸得脆而不膩,內餡菇味非常香濃,而口感好綿滑👍🏻加上面頭嘅松露片即時再提升味道的層次❤️C先生都話想encore💯

主菜部份本身都想試吓Carabinero Rice,但怕食唔晒,最後揀咗
Ibérico Pork🐷和Alaska Halibut🐟~

🐷Ibérico Pork🐷
呢道菜有驚喜🤩肉質非常細嫩👍🏻豬味帶甜~用蕃茄🍅、乾辣椒🌶️、大蒜🧄等材料整成的 Romesco醬亦係呢道菜的靈魂所在❤️

🐟阿拉斯加大比目魚🐟
第一次試這種煮法的比目魚,比煎更保留到魚的清甜味和軟滑口感😋加上青口和龍蝦青汁,增添整體的鮮味🆙

🍰Cheesecake🍰
呢個西班牙巴斯克芝士蛋糕都係好好味🤤表面充滿焦香感,但絕對唔會乾😍口感綿密,芝士味濃厚🧀配埋酸甜莓果醬🍓味道豐富有層次👍🏻

🥥Coconut & Berries🍓
賣相精緻✨滿滿椰子味🥥和香甜莓果🍓清新不會膩🌱為呢餐畫上完美句號❤️

✨這個brunch set好似得weekend和公眾假期先有,同埋我哋去當日都好full,記得要提前book定位啊~✨

*・゜゚・*:.。.☻.。.:*・☆・*:.。. ☻.。.:*・゜゚・*

😋#kellydiscovery_food
🫶🏻#kd_food_central
🫶🏻#kd_food_中環
#中環美食 #中環打卡 #中環餐廳 #西班牙菜 #西班牙餐廳

• Croquettes
  • Iberico Pork
  • Royal Chilled Seafood Platter for Two
  • Cheesecake