🇪🇦正宗西班牙餐廳Chueca位於中環歌賦街,地中海風情設計,藍白調拱門非常吸睛,配微黃燈光色調自然柔和,半開放式環境充滿異國情調🚢今次晚餐點了 @chueca.hk 的TASTING MENU,每位HK$580: 包4款前菜+1款主菜+2款甜品𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓🍞Chef’s Rusa: 表層鋪滿三文魚子;底層以薯仔、蛋及吞拿魚做沙律,配上香脆多士片,口感滋味豐富🐟Tuna Tartare:吞拿魚魚生撻夾有牛油果蓉及三文魚子,鮮味非常🍢Ham Croquettes:外層酥脆香口,内裡綿滑的芝士忌廉蓉,夾雜鹹香惹味黑毛豬火腿粒🌶️Padrón Peppers: 橄欖油炸的綠椒非常温和,苦澀中帶甘香𝑴𝒂𝒊𝒏🥘Carabinero Rice:紅蝦肉質鮮甜爽口,西牙米飯粒粒分明的調性, 半生熟狀態有咬口,蝦膏醬汁濃郁重味,海洋風味鹹香十足𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕🍮Flan de Nata: 這家的經典甜品Flan非常高質,蛋香濃沃、質地綿密滑溜,焦糖香更提升幸福感,(必試!!)🍰Cheesecake:西班牙式的巴斯克芝士蛋糕,芝士帶微焦香味,口感濕潤鬆散,配上解膩的紅莓醬, 甜而不膩𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔🍸Trini

𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓

𝑴𝒂𝒊𝒏

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔

🍸Trinidad (Hk$130): 這款Cocktail 賣相鮮豔,以Havana Club 3yr, Los Javis Mezcal, Ginger, Honey Infusion 調製而成, 微醺怡人的甜味

🍹STRAWBERRY BASIL SMASH (Hk$90) : 這款Mocktail以 Strawberry, Lemon Juice, Cranberry, Honey, Basil 調製而成, 甘酸微甜、 開胃提神

(All subject to 10% service charge)

📍Chueca
中環歌賦街8號地舖
(港鐵上環站 A2 出口, 步行約6分鐘)
  • Flan de Nata
2024-02-01 2067 views
中環人氣西班牙餐廳,餐廳特色裝潢係其焦點之外,食物高質素亦都令人難忘。餐廳lunch set,每位$298,已經包兩個前菜、一個主食同一個甜品,另可以加錢升級他們嘅人氣紅蝦飯主食,這個主食非常吸引。□ 𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳𝘴◇ 𝘎𝘦𝘮 𝘓𝘦𝘵𝘵𝘶𝘤𝘦 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥用上新鮮西班牙迷你生菜,淋上紅甜椒粉醋,酸酸甜甜好開胃,仲有核桃粒有咬口◇ 𝘊𝘩𝘦𝘧’𝘴 𝘙𝘶𝘴𝘢薯仔沙律、蛋白粒、蛋黃醬、吞拿魚蓉混合拌成,放滿在精美小盒子,上面仲鋪滿三文魚子粒粒,可以伴以香脆小多士一齊食,或者好似小編淨食一樣可以◇ 𝘛𝘶𝘯𝘢 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦吞拿魚他他,吞拿魚刺身係主角,混合牛油果蓉同海藻,味道豐富,仲有三文魚魚子◇ 𝘏𝘢𝘮 𝘊𝘳𝘰𝘲𝘶𝘦𝘵𝘵𝘦𝘴火腿炸丸子,外面一層薄薄炸皮香脆可口,內裏用伊比利亞火腿蓉為餡料,經典西班牙美食□ 𝘔𝘢𝘪𝘯𝘴◇ 𝘈𝘭𝘢𝘴𝘬𝘢 𝘏𝘢𝘭𝘪𝘣𝘶𝘵清蒸大比目魚扒,大比目魚肉質滑嫩,口感較細膩,而肉較結實,醬汁用上混合龍蝦汁嘅墨西哥綠莎莎醬,令魚肉鮮味提升,配上兩件青口,而配菜係綠豆◇ 𝘚𝘱𝘪𝘯𝘢𝘤𝘩 “𝘊𝘢𝘯𝘦𝘭𝘰𝘯”Canelon在西班牙原指雞肉卷,這道改以菠菜,有點似中式餃子,但長方形狀,

□ 𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳𝘴

◇ 𝘎𝘦𝘮 𝘓𝘦𝘵𝘵𝘶𝘤𝘦 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥

◇ 𝘊𝘩𝘦𝘧’𝘴 𝘙𝘶𝘴𝘢

◇ 𝘛𝘶𝘯𝘢 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦

◇ 𝘏𝘢𝘮 𝘊𝘳𝘰𝘲𝘶𝘦𝘵𝘵𝘦𝘴

□ 𝘔𝘢𝘪𝘯𝘴

◇ 𝘈𝘭𝘢𝘴𝘬𝘢 𝘏𝘢𝘭𝘪𝘣𝘶𝘵

◇ 𝘚𝘱𝘪𝘯𝘢𝘤𝘩 “𝘊𝘢𝘯𝘦𝘭𝘰𝘯”
Canelon在西班牙原指雞肉卷,這道改以菠菜,有點似中式餃子,但長方形狀,而醬汁有啲近奶近忌廉比較杰質感,做法係將白麵湖混合溫牛奶,名字叫Bachman , 散發陣陣奶油香,仲加入少許松露提升味道

□ 𝘚𝘸𝘦𝘦𝘵𝘴

◇ 𝘊𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘉𝘦𝘳𝘳𝘪𝘦𝘴
精緻嘅外觀已經冇法抗拒,上層以為係忌廉,原來係椰子味泡沫,輕盈唔膩,下層係士多啤梨粒,甜度適中,令人難忘

◇ 𝘉𝘢𝘴𝘲𝘶𝘦 𝘚𝘵𝘺𝘭𝘦 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦
巴斯克風格芝士蛋糕,芝士味濃,口感綿滑,加入草莓醬提升甜度

□ 𝘔𝘰𝘤𝘬𝘵𝘢𝘪𝘭𝘴

◇ 𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘉𝘢𝘴𝘪𝘭 𝘚𝘮𝘢𝘴𝘩
草莓、檸檬汁、蔓越莓、蜂蜜、羅勒

◇ 𝘛𝘳𝘰𝘱𝘪𝘤𝘢𝘯𝘢
鳳梨、柳橙汁、酸橙汁、蜂蜜、生薑
𝘊𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘉𝘦𝘳𝘳𝘪𝘦𝘴
𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘉𝘢𝘴𝘪𝘭 𝘚𝘮𝘢𝘴𝘩 / 𝘛𝘳𝘰𝘱𝘪𝘤𝘢𝘯𝘢
𝘛𝘳𝘰𝘱𝘪𝘤𝘢𝘯𝘢
Type of Meal
Dinner
𝘛𝘳𝘰𝘱𝘪𝘤𝘢𝘯𝘢
2024-01-22 1497 views
🇭🇰Chueca·呢間我之前見過好多人食 好似幾靚咁 就約左黎同朋友仔慶祝生日🥳因為我朋友之前食過 知道邊啲菜式好食啲 所以我地今次嗌既野食都唔錯 唯一既滑鐵盧就係個ibérico pork 佢呢個明明網上睇好粉嫩 但係我地個日個份就唔知點解係暗啡色既 而且好臊 所以我地最後頂唔順同左職員反映🫢😂😂·Pulpo A La Gallega $190 l Lobster Roll $90 l Steak Tartare $220因為我地好多野食都想食 所以最後我地決定嗌多啲tapas 不過兩個女仔食下食下都超飽👭🏻佢個八爪魚我覺得做得幾出色 佢質感好好 好淋滑 而且下面既薯蓉都好綿🐙之後佢個龍蝦包都唔錯 龍蝦質感幾好 不過佢呢個醬汁偏多 大家記住叫佢少醬🦞🤣🤣之後佢個牛肉他他我地都中意 佢質感好好 而且擺盤都靚🐮·Crazy Ceviche $210 l Oysters "Al Natural" $80 l Cheesecake $90之後佢個帶子ceviche都唔錯 帶子幾新鮮 不過就同我想像中一片片既唔同 佢係將帶子切粒 加埋蔬菜粒 食落似湯多啲🍅最後佢個生蠔都新鮮 不過就有啲細隻🦪😂
🇭🇰Chueca
Pulpo A La Gallega
Lobster Roll
之後佢個牛肉他他我地都中意 佢質感好好 而且擺盤都靚🐮
Crazy Ceviche
Oysters "Al Natural"
最後佢個生蠔都新鮮 不過就有啲細隻🦪😂
Cheesecake
最後個芝士蛋糕我自己就覺得一般啲 因為佢係偏實既 所以食落比較漏少少🧀🫢😂
#rbyeat
#rby西餐 #rbycelebrations #rby西班牙菜
#rby中環 #rby上環
📍中環歌賦街8號地舖
Celebration
Birthday
Pulpo A La Gallega
Lobster Roll
2024-01-06 1357 views
經過歌賦街就會望到好大幅寶藍色外牆,真係好搶眼啊!其實係間西班牙菜餐廳,環境光亮舒適,情侶或者朋友聚會都好啱。難得除夕嘅時候book到食晚餐,當日仲有tasting menu,菜單好有誠意,總共試到7款菜式,整個晚餐食完都好滿意🥰🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓-Chef’s Rusa-Tuna Tartare-Ham Croquettes-Padrón Peppers前菜已經好豐富,每人都試到4款tapas!除左西班牙菜常見嘅火腿可樂餅同青椒,幾特別嘅有薯仔沙律同三文魚子配餅乾;另外吞拿魚他他每個都成座山咁,一口成啖都係吞拿魚鮮味🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸𝑴𝒂𝒊𝒏Lobster Rice (Special offer) 本身tasting menu個主菜係紅蝦飯﹐超幸運餐廳話可以免費升級做龍蝦飯或Rib eye,咁就選擇左前者😋一上枱就俾成大隻龍蝦驚訝左🤣底層完全係龍蝦嘅濃縮精華咁!!啲飯吸哂啲龍蝦汁﹐蝦肉鮮美彈牙,超多肉食,食左依個成個tasting menu都變到好抵食🤣🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 -Flan de Nata-Cheesecake甜品都可以一次試齊

𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓
-Chef’s Rusa
-Tuna Tartare
-Ham Croquettes
-Padrón Peppers

Chef’s Rusa

𝑴𝒂𝒊𝒏
Lobster Rice (Special offer)

Lobster  rice

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
-Flan de Nata
-Cheesecake

甜品都可以一次試齊2款!焦糖布甸口感滑順,加入大量雲呢拿籽,充滿蛋香同焦糖嘅香甜味;巴斯克蛋糕質地綿密,多左啲莓醬平衡芝士膩感,食到微焦香味

🌟推薦指數:9/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍 Chueca (中環)
Chef’s Rusa
  • Ham Croquettes
  • Chef's Rusa
  • Lobster  Rice
2023-12-15 1398 views
中環soho區一向多美食,Chueca 是 Juno的姊妹店,是一間西班牙菜餐廳,lunch set 只需$298 一位,包括2款前菜,一款主菜、一款甜品,和Juno一樣,有些菜色需要額外加少少錢【Starter】⭐️Cher's Rusa +$50大大顆三文魚子太吸睛啦🤩 下面是軟滑的吞拿魚薯仔沙律,放在香脆的多士上,一口吃下,簡直是口感和味覺的一享受🥰⭐️Tuna Tartare吞拿魚碎咸香嫩滑,下面是牛油果蓉,配以帶香脆的撻皮,超有驚喜的😋⭐️Gambas al Ajillo +$60好大隻King prawn呀!而且好新鮮彈牙🤩 調味簡單用蒜片和橄欖油已經十分惹味🤤⭐️Ham Croquettes (3рс)炸得表皮香脆,入面好creamy, 簡直是外脆內軟,饀料滲出火腿的咸香【Main】⭐️Alaska Halibut青口、魚柳、青豆配龍蝦汁,魚柳好嫩滑啊!龍蝦汁美味得幾乎想喝光🤣⭐️Spinach "Canelón" (V)Pasta roll中間卷著菠菜,配以香濃的法式白醬,帶有少少松露味,全素食料,素食者都適合👍🏼【Dessert】⭐️Coconut and Fresh Berrie

【Starter】
⭐️Cher's Rusa +$50

⭐️Tuna Tartare

⭐️Gambas al Ajillo +$60

⭐️Ham Croquettes (3рс)

【Main】
⭐️Alaska Halibut

⭐️Spinach "Canelón" (V)

【Dessert】
⭐️Coconut and Fresh Berries (V)
賣相十分可愛😍 上面是清甜的椰子味忌廉,下面是滿滿的雜莓,酸酸甜甜的很清新👍🏼

⭐️Basque Style Cheesecake +$20
巴斯克cheesecake 芝士味好香濃,入口即溶,上面有酸酸甜甜雜莓果醬,剛好平衡了芝士的膩感,完美🥰

另外我們點了兩杯飲品
⭐️Tropical $130
這杯是cocktail, 有我喜歡的cava, 西柚和菠蘿味好fruity, 杯邊有鹽令味道更有層次感
⭐️Tropicana $90
菠蘿、橙汁、青檸味好清新,加了蜜糖好清甜

🐶 另外餐廳還設有pet-friendly戶外座位
2023-12-11
2024-05-20 2 views
食物質素尚可,上菜速度亦算合格 。餐廳環境一般, 播放音樂非常嘈吵, 店外馬路經常擠滿汽車, 有廢氣攻入。服務水準差劣, 店員面目猙獰 及疏懶,十問九唔知,水都冇杯,沒有再光顧的理由。
來了餐廳慶祝朋友生日,食物一般份量較細,最不滿是外面下勁大雨,來到餐廳由濕又冷,我們叫了5杯熱水,最後竟然收我們每杯$20…叫之前根本沒有告訴我們熱水要收費,之後和經理說了他也沒有理會我們,說同事一定有跟我們講,但根本沒有人事先告訴我們The $20/cup charge of hot water in the amber rain made the experience extremely bad, the staff was very rude to us when we asked about it at the bill too. They should have at least let us know beforehand. Absolute ridiculous pricing… super disappointed, ruined a good restaurant for us

走進晚上🌃中環的氣氛真的特別好💕位於中環歌賦街正宗西斑牙餐廳🍴 @chueca 就被門外的地中海風情設計所吸引,藍白調拱門有很多美眉在打卡📸.今晚的2人套餐包括了4款前菜+1款主菜+2款甜品及飲品當中Chef’s Rusa 整個鋪滿三文魚子極為吸引😍底層是薯仔蛋吞拿魚沙律,配上香脆多士,wow~ 三文魚子整個在口腔爆發💣.其次我最愛的Tuna Tartare🥰新鮮吞拿魚粒粒刺身拌三文魚子撻,一口食下真的超滿足,又鮮又甜❤️.主菜是Carabinero Rice 西斑牙紅蝦真的非常新鮮✨肉質鮮嫩伴隨海水味就好像新鮮捕獲一樣😍,米飯粒粒分明半生熟非常彈牙,伴上濃濃的蝦膏醬汁,真的愛了愛了🎈.怎麼連甜品🍮都這麼出色!!! 這個Flan de Nata的焦糖雞蛋布丁🍮非常濃的焦糖香〰️蛋味滿滿,每口都在食著幸福〰️非常滿足.還有暖暖的紅莓醬巴斯克芝士蛋糕🍰鬆軟的芝士非常綿滑〰️紅莓醬中和了芝士的膩感加上焦香的表層每口都是入口即溶😋非常喜歡💕.@chueca.hk中環歌賦街8號地舖.#中環餐廳 #中環西餐廳 #中環蘇豪區 #chueca#中環美食 #中環好去處 #中環cafe #中環酒吧#chuecah

今晚的2人套餐包括了4款前菜+1款主菜+2款甜品及飲品

蛋味滿滿,每口都在食著幸福〰️非常滿足

加上焦香的表層每口都是入口即溶😋非常喜歡💕

@chueca.hk
#中環餐廳 #中環西餐廳 #中環蘇豪區 #chueca
#中環美食 #中環好去處 #中環cafe #中環酒吧
#chuecahk
  • Chef's Rusa
  • Cheesecake
只要經過上環九如坊附近,應該都會被這家藍色門面的西班牙餐廳吸引吧門面真的是很吸睛啊‼️非常igable‼️打卡好去處平時lunch set$380,餐廳周只要$198太抵喇餐廳周menu裏面有些菜是需要額外再加錢,我們這次選的都是不需要額外加錢的前菜:tuna tartare 和火腿丸子🌟tuna tartare的擺盤很不錯非常 fine dining🌟主菜:阿拉斯加比目魚和烤春雞擺盤同樣顏值高,雞烤的不錯色香味俱全🌟甜品:椰子莓水果杯這個基本就是雜莓上面加了一堆cream這個甜品一般般‼️每晚9點後有late night happy hour‼️✨總結:很多人說這間餐廳是西班牙菜天花板,我覺得也不至於喇但是門面顏值真的是很高‼️而且店內環境很chill,餐廳周還是很值得來的⚠️不過建議一定要提前預約哦,中午12:30基本就全場滿座了#香港美食 #香港探店 #香港西班牙菜 #香港finedining#香港打卡 #香港好去處 #中環美食

門面真的是很吸睛啊‼️非常igable‼️
打卡好去處

平時lunch set$380,餐廳周只要$198
太抵喇

🌟主菜:阿拉斯加比目魚
和烤春雞
擺盤同樣顏值高,雞烤的不錯
色香味俱全
🌟甜品:椰子莓水果杯
這個基本就是雜莓上面加了一堆cream
這個甜品一般般

✨總結:很多人說這間餐廳是西班牙菜天花板,我覺得也不至於喇

#香港美食 #香港探店 #香港西班牙菜 #香港
finedining
#香港打卡 #香港好去處 #中環美食
  • Spring Chicken
2024-04-06 38 views
We ordered the croquettes and the lobster rice and absolutely enjoyed it. The croquettes were crunchy but not rock hard. The lobster was considerably cracked to aid our deshelling, and juicy in flavour! We were a bit disappointed about the rice though — the sauce was a bit overdone and made the rice way too soggy. Would still come again for the wonderful service, ambience and food!
  • Lobster Rice
2024-04-02 46 views
中環歌賦街呢一間好搶眼藍定招牌嘅意大利菜,一向都好多人流,想食飯最好book左位先!今晚約左個好朋友嚟試下佢地嘅 TASTING MENU HK$580/位,包左4款Tapas + 1款 main+ 2款desserts 💗4款Tapas有:⭐️鋪滿三文魚籽既Chef's Rusa, 配吞拿魚薯仔蛋黃醬多士⭐️Tune Tartare, 吞拿魚他他加蛋撻皮,好脆口⭐️Ham Croquettes👍係自製伊比利亞火腿炸丸子⭐️Padron Peppers, 青椒份量多,但一啲都唔辣,係好味嘅餐前小食💗Main courseCarabinero 米飯多汁西班牙紅蝦米飯 魷魚和龍蝦高湯💗2款Desserts有:⭐Flan de Nata Homemade cream flan caramel ⭐Cheesecake Spanish cheesecake, Basque style再外加一杯Chueca Gin Tonic同一杯Ibiza🥂,靚靚嘅cocktail 😁而且餐廳有門口位仲半露天坐位,晚餐時候人流暢旺,氣氛真係非常好💕

💗4款Tapas有:
⭐️Tune Tartare, 吞拿魚他他加蛋撻皮,好脆口
⭐️Ham Croquettes👍

Homemade cream flan caramel
⭐Cheesecake

2024-03-28
2024-03-10 100 views
Chueca 係一間位處歌賦街的西班牙餐廳,磋砣一年,終於前往了。藍色大門十分搶眼 ,好靚, 比較適合二人前往。Tuna Tartare 係一個鹹香鮮脆共冶一爐小食,下酒非常對味Tomato Toast 鹹香甜鮮 蕃茄加檻欖油,典型西班牙風味,就像 吹著海風chill 拼盤 ,餐廳非常之貼心,將不同的小食拼在一起,炸青椒脆甜不辣,令人回味。但伴碟的脆餅每片脆度不一致,影響了咀嚼的順暢度,沾搭小食,是令人放鬆的氣氛。Steak Tartare 喜歡這個配搭,正餐食,二人share會好一點Broken Eggs 必食,沾 上蛋汁的超幼 薯條火腿,看得 出心思Coffee Cocktail 好甜好好飲,酒量淺者,量力而為Flan de Nata 最後預留空間俾甜品, 每一口嘗盡奶香卻甜而不膩,難得!

藍色大門十分搶眼 ,好靚, 比較適合二人前往。

Huevos Rotos

Cocktail

生蠔
小食拼盤
Other Info. : 星期五六日是非常難訂座的,建議避開週末前往。
2024-03-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Huevos Rotos
Cocktail
生蠔
小食拼盤
  • Broken Eggs
中環soho區一向走在潮流美食尖端,最新天氣爽涼,相約友人到中環瀟灑食一回,二訪Chueca ,一邊享受賣相精緻的西班牙🇪🇸Tapas美食,一邊感受歌賦街充滿異國風情的氛圍。餐廳主打西班牙小食,以當地小食吧集中的城區Chueca 為名,帶來地道小食及風味。店舖以克萊茵藍色💙為主調,情調舒適寫意,打卡📸一流!Lunch set每位$298,包括兩款前菜+一款主食+一款甜品,CP值高❤️‍🔥。。𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳𝘴。🥢𝘊𝘩𝘦𝘧’𝘴 𝘙𝘶𝘴𝘢精美小盒盛🈵薯仔沙律+粒粒蛋白+蛋黃醬+吞拿魚蓉混合拌成+面層佈🈵大大粒🤩三文魚子 = 非常吸睛👀,一次滿足視覺+味覺享受,可搭配香脆多士一同享用,簡單滋味即時湧上心頭💯,必試推薦👍🏻。🥢𝘛𝘶𝘯𝘢 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦薄滑香脆的撻皮擁抱着新鮮吞拿魚刺身+新鮮綿滑牛油果蓉+海藻+ XL size 帶咸香三文魚魚子 = 賣相可愛之餘,口感層次亦非常豐富,簡直一試難忘再試瘋狂💖,必試推薦👍🏻。🥢𝘏𝘢𝘮 𝘊𝘳𝘰𝘲𝘶𝘦𝘵𝘵𝘦𝘴 完美演繹經典西班牙美食👉🏻香脆+可口 Iberico 伊比利亞火腿蓉炸丸子,充🈵滿滿Iberico ham 🍖鹹香味。🥢𝘎𝘢𝘮𝘣𝘢𝘴 𝘢𝘭 𝘈𝘫𝘪𝘭𝘭

。𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳𝘴。
🥢𝘊𝘩𝘦𝘧’𝘴 𝘙𝘶𝘴𝘢

🥢𝘛𝘶𝘯𝘢 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦

🥢𝘏𝘢𝘮 𝘊𝘳𝘰𝘲𝘶𝘦𝘵𝘵𝘦𝘴

🥢𝘎𝘢𝘮𝘣𝘢𝘴 𝘢𝘭 𝘈𝘫𝘪𝘭𝘭𝘰
大大隻新鮮爽口大蝦以熱辣辣初榨橄欖油煮熟,配上炸蒜,香口之餘亦十分惹味🤤,另一經典西班牙tapas🍤水準之作。

。𝘔𝘢𝘪𝘯𝘴。
🥢𝘊𝘢𝘳𝘢𝘣𝘪𝘯𝘦𝘳𝘰 𝘙𝘪𝘤𝘦 (𝘮𝘪𝘯 2 𝘨𝘶𝘦𝘴𝘵𝘴)
西班牙番茄辣醬將原隻龍蝦🦞+魷魚🦑+米飯+龍蝦高湯熬煮至和成一味,每粒米飯掛滿濃郁蝦膏醬汁味道,魷魚粒則大大豐富口感層次,令人食指大動😋 ,必試推薦👍🏻。

。𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵。
🥢𝘊𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘉𝘦𝘳𝘳𝘪𝘦𝘴
輕盈不膩的椰子忌廉味泡沫+下層新鮮帶微甜的雜莓🍓 = 賣相精緻吸睛🤩,令人無法抗拒🤤。

🥢𝘉𝘢𝘴𝘲𝘶𝘦 𝘚𝘵𝘺𝘭𝘦 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦
口感綿滑的巴斯克風格芝士蛋糕,芝士🧀味濃且入口即溶,非常有心函,裹面佈滿解膩的流心酸甜雜莓果醬 = 完美🥰為午餐畫上句號。芝士蛋糕腔🍰福音,必試推薦👍🏻。

。𝘋𝘳𝘪𝘯𝘬𝘴。
🥢𝘛𝘳𝘪𝘯𝘪𝘥𝘢𝘥
擁有天藍色外表的雞尾酒🍸,非常吸睛,打卡📸首選!

🥢𝘙𝘦𝘥 𝘚𝘢𝘯𝘨𝘳𝘪𝘢
充滿新鮮果香的紅色特飲🍷
2024-02-20
$600 (Lunch)
  • Lobster  Rice
TASTING MENUHKD 580 PER PERSONChef's RusaPotato salad, mayonnaise, tuna sherry,marinated salmon roe蛋沙律薯仔再加一層三文魚子,打卡一流,食落去有蛋香又有薯仔嘅質感好滑,加埋啲三文魚照鹹香配脆脆食係一流!Tuna TartareTuna tartare, avocado mash, seaweed ikura on cracker (2pc/pp)吞拿魚撻撻係一個脆嘅皮入邊有吞拿魚牛油果蓉同埋三文魚子,食落去都好新鮮好Fresh又有脆脆嘅口感!Ham CroquettesHomemade iberico ham croquettes (1 pc/pp)Padrón Peppers炸薯波波食落去好鹹香嘅火腿味,再加埋芝士非常濃!Deep fried green peppers, extra virgin olive oil辣椒係面頭有啲鹽,係油炸嘅,食落去辣辣地!Carabinero RiceJuicy Spanish red prawns rice squid and lobster st

TASTING MENU
HKD 580 PER PERSON

Chef's Rusa

Ham Croquettes
Padrón Peppers
炸薯波波食落去好鹹香嘅火腿味,再加埋芝士非常濃!

辣椒係面頭有啲鹽,係油炸嘅,食落去辣辣地!

Carabinero Rice
Juicy Spanish red prawns rice squid and lobster stock 飯非常好食 粒粒分明充滿着蝦膏醬汁味道,非常濃郁,特別仲有少少魷魚粒粒增加咗個口感!紅蝦蝦肉非常鮮甜爽口,仲有蝦膏添!

Homemade cream flan caramel
布甸好滑香甜有蛋味,入邊仲有少少雲呢拿籽好香,焦糖醬恰到好處唔會太甜!

Cheesecake
芝士蛋糕芝士味香濃,口感係比較鬆散濕潤,加咗紅莓醬啱啱好可以解膩!

推薦指數: 9/10
2024-02-14 68 views
未入門口,已經俾佢嘅裝潢吸引,吸睛嘅藍色配上開陽嘅座位設計,色彩搭配具有美學,冷暖色調碰撞得來亦非常和諧。💰Brunch Menu 只需$298好抵食,用料份量都好有誠意!套餐包括兩款前菜,一款主菜,一款甜品以及飲品。(Starter前菜)🥗Gem Lettuce Salad 生菜好新鮮,爽脆清甜,配上紅椒粉以及果仁,都好開胃。🐟Tuna Tartare吞拿魚碎咸香嫩滑,配牛油果蓉,帶香脆的撻皮,好味🦐Gambas al Ajillo +$60King prawn 大大隻!我特別鍾意橄欖油入面鮮香既蒜片,成個風味變得好惹味。🥓Ham Croquettes (3pc)炸得表皮香脆,入面好creamy, 簡直是外脆內軟,饀料滲出火腿的咸香(Main主菜)Alaska Halibut青口、魚柳、青豆配龍蝦汁,魚柳好嫩滑!龍蝦汁美味,帶出咗魚柳嘅鮮味。Truffled Angus Beef Cheek +$50口感嫩滑,醬汁唔會過鹹,上面仲有大大塊嘅黑松露增添香氣 。(Dessert甜品)Coconut and Fresh Berries (V)賣相十分可愛好像一個雪糕杯,上面是清甜的椰子味忌

(Starter前菜)
🥗Gem Lettuce Salad
生菜好新鮮,爽脆清甜,配上紅椒粉以及果仁,都好開胃。
🐟Tuna Tartare
吞拿魚碎咸香嫩滑,配牛油果蓉,帶香脆的撻皮,好味
🦐Gambas al Ajillo +$60
🥓Ham Croquettes (3pc)

(Main主菜)
Alaska Halibut
口感嫩滑,醬汁唔會過鹹,上面仲有大大塊嘅黑松露增添香氣 。

(Dessert甜品)
Coconut and Fresh Berries (V)
賣相十分可愛好像一個雪糕杯,上面是清甜的椰子味忌廉,下面是滿滿的雜莓,很清新
Basque Style Cheesecake +$20
巴斯克 cheesecake 芝士味好香濃,入口即溶,雜莓果醬,剛好平衡了芝士的膩感👍

飲品:
Espresso martini 🍸
可能我本身對Cocktail 要求比較高,呢杯對我嚟講有少少太甜,咖啡味唔夠。

STRAWBERRY BASIL SMASH
呢杯冇酒精飲品就做得唔錯,幾清甜 ,適合解膩

✨餐廳設有 pet-friendly戶外座位
  • Truffled Angus Beef Cheek