2022-08-01
平日經常係銅鑼灣覓食, 但真係好少上去Tower 535, 印象覺得喱到係商業大廈既成份比較多~~今日朋友介紹左一間好Chill既餐廳--The ALP @ Lounge Hakuba , 係門外位置已經可以見到裡面係裝修係我最鐘意既木系風格入到黎感覺都唔錯, 位置闊落, 台之間亦有一定距離, 成個環境感覺悠閒, 好適合朋友相聚, 唔洗成日搵CAFE~黎到食物同飲品既正題, 食物方面由於我係下午茶時間黎到, 叫左小食﹑飲品同埋甜品, 如果比較肚餓都可以叫喱到係便當SET, 睇落都吸引架~不過今日我就冇試冇得評價下啦食面方面叫左鹽麴雞翼同埋一個甜品yuzu honey croffle, honey croffle 一定要大大力推介!!一開始以為喱個只係窩夫口感加上蜜糖, 但係出奇地超級超級好味道!!外面係脆脆係口感, 但入面非常軟糯, 有一種麻薯口感, 加上焦糖脆脆粒同埋柚子蜜糖, 係勁新奇同好味既配搭!!!我同朋友兩個食完都不約而同睇返MENU上既甜品名XD學識左原來croffle係croissant(牛角酥)+waffle(窩夫), 下次黎一定會encore喱個甜品!!!由於甜品太好
飲品方面叫左Kiwi Jasmine Tea 同埋一個Pineapple Ginger Soda~
如果更鐘意Fruit Tea既朋友就可以叫Kiwi Jasmine Tea, 茶加上奇異果都幾特別架~~