2017-04-04 1263 views
去中環區好多人都諗住會去SOHO區先有好嘢食,今次就有朋友帶我響蘭桂坊附近食呢一間西餐廳!估唔到真係又有一番驚喜!地點就響蘭桂坊嘅一條小街安和里轉入去,門面不大,但算係小街中嘅一點光明!呢度有happy hour, 人唔算多,環境好舒適!地方夠晒闊落!呢度個Menu都好得意,將食物瞓咗草本,天,地,海。顧名思義就係蔬菜,禽鳥,肉類同海鮮。中環區來講呢一間西餐廳價錢算係十分化算!小食叫左potato crisp nachos! 原來呢度係用薯仔片成一片片薄片炸起,十分香脆!同平時其他餐廳用現成墨西哥粟米片完全唔同!香好多!上面仲有avocado 同cream cheese, 蕃茄醉,味道超夾又開胃!係我食過最好味嘅一個nachos!! 唔想食凱撒沙律咁悶,叫左個羽衣甘藍沙律薄切牛脷!羽衣甘藍係近年新興嘅本草植物,對心臟健康好好!食落味道好鮮,質感小小爽完全無草青味!佢用上小小沙津醋好開胃!好特別!值得一試!和牛鵝肝漢堡好的式,但食落口感十足!和牛好厚,而且充滿肉汁,牛味濃,一絲絲嘅纖維食落有咬口!鵝肝油份十足,入口即溶。好享受!龍蝦意粉上枱時一眾女生都好開心!大大隻龍蝦好吸睛!但原來餐廳

龍蝦意粉上枱時一眾女生都好開心!大大隻龍蝦好吸睛!但原來餐廳已經好細心咁將龍蝦起肉,混入意分中!意粉夠彈牙,小小辣!帶出龍蝦肉嘅鮮甜!甜在其中。
我地仲叫左個baby ribs!! 肉好軟好嫩!而且BBQ醬汁好入味!一份有4條骨,但肉好多,份量一d都唔小。質素比好多外國餐廳好!
今次我連自己杯嘢飲都好想介紹一下,佢叫42 berries!顧名思義係由多種唔同嘅莓製成,我個人最Like!! 好飲之外佢嘅賣相仲一流!中間用咗一條冰柱,上邊用咗一個用冰雪成嘅小碗裝住幾粒berries!!好靚好有心思!
雖然已經好飽,但令到我哋會來嘅其中一個原因就係呢度嘅甜品!職員用酒淋起點火,大家都熱血沸騰舉高相機!原來雪糕球外面用咗蛋糕包住,等火熄滅之後就淋上桑莓醬。中間係滑滑嘅云呢拿雪糕。建議唔好點太多碟上嘅醬汁,因為剛才淋上嘅酒全部流入其中,點太多會酒味過濃。
其實中環區真係好多小店好食,呢間小店地點方便,唔使行到上半山。happy hour直落晚飯再食甜品消夜都仲可以!職員服務態度友善,環境又闊落。最緊要係食物質素好價錢又唔貴!下次要再嚟試埋其他菜!

$400 (Dinner)
  • Cryo-fried Vanilla Ice Cream
  • Lobster Linguine
  • Wagyu Foie Gras Sliders