2023-03-15
老婆想出街食lunch,於是近近哋係屋企附近兜個圈睇下有啲咩食😋,經過利得街見到間“COBALT”。之前已經知道有這間新開嘅餐廳,一直無機會去試,今日終可以試下啦🥰。Cobalt blue 顏色🔵嘅門面,加上金色🟡嘅字,顯得非常特出之餘又非常優雅🤗,店內裝潢簡約帶歐式風格😚,配搭高枱高櫈及牆上嘅畫作,令人感覺舒適休閒🥰。見到午餐Menu📔,價錢相當實惠。但因為有心水食物特別想試🥰,所以我哋最後散叫了3️⃣份食物。燒牛肉沙律配泰式香草汁 $108一上枱塊燒牛肉🐂已經好吸睛😍,牛肉燒得啱啱好,外面烤得焦香,內裡色澤粉紅肉質軟腍,牛肉味濃油脂味香😋。沙律菜🥗非常新鮮脆嫩,泰式醬汁似冬陰功混合香草,辣辣地🌶配上沙律菜特別醒胃惹味。整個沙律無論食材質素以至醬汁都令人有驚喜😋。海膽忌廉汁蟹肉意大利飯 $138飯粒煮到軟腍中又帶點煙韌嘅口感,海瞻蟹肉🦀絲忌廉汁令整個飯味甜中帶鮮🥰,口感creamy 又唔膩,好食到停唔到口😋。烤西班牙伊比利亞黑毛豬肋骨(半份) $228雖然得半份骨,但份量比想像中大🫢,豬肋骨🐖肉質軟腍有肉汁,豬肉味香加上酸酸甜甜嘅BBQ醬,特別香口好食😋。伴碟嘅薯角🥔份量同樣十分之
燒牛肉沙律配泰式香草汁 $108
海膽忌廉汁蟹肉意大利飯 $138
烤西班牙伊比利亞黑毛豬肋骨(半份) $228
雖然得半份骨,但份量比想像中大🫢,豬肋骨🐖肉質軟腍有肉汁,豬肉味香加上酸酸甜甜嘅BBQ醬,特別香口好食😋。伴碟嘅薯角🥔份量同樣十分之多,薯角炸得外層鬆脆內裡濕潤,非常好食😋。
總括而言,以性價嚟講,CP值十分之高,店員服務態度有禮細心,環境舒適乾淨,值得再次回頭,下次等我試埋佢地嘅lunch set 先😂。