2021-10-23
平時成日去D2行市集時,都會見到地下依間西班牙餐廳,經常滿座!次次都話下次去試下,今晚終於的起心肝同次子黎依度黎個西班牙約會。我地坐喺窗邊嘅高檯位,特別浪漫💕 餐廳仲好細心咁喺櫈底準備左個籃俾客人存放隨身物品!見今日咁高興,我地仲叫左兩杯「Sangria」,一紅一白。紅酒酒味重d,白酒就果汁味重d,會易入口d!頭盤我地叫左「傳統烤焗多士、西班牙有機小蕃茄、香蒜及初搾橄欖油」同「手切特選伊比利亞黑毛豬薰肉薈萃」頭盤上菜後餐廳職員好細心為我地介紹依份烤焗多士傳統嘅西班牙食法。首先係將蒜頭去皮擦喺多士上面,令多士充滿蒜頭嘅香味。之後就到蕃茄,同一做法。之後就撒上少許海鹽,再倒少少橄欖油。由於今晚有一款黑毛豬冇貨,餐廳只能夠提供其中三款。多士非常脆口,無論就咁食定配搭黑毛豬一齊食都好好味。「”RUSTICO”特式西班牙炸蛋”Broken Egg”伴香脆薯絲及辣肉腸碎」餐廳職員介紹話食之前要將薯條同下面嘅蛋,肉醬同埋薯蓉撈埋一齊食,蛋香味十足🤤味道配搭剛剛好,唔會好漏!平時都鐘意食淋薯條嘅次子更加對佢讚不絕口!👍🏻👍🏻「慢煮西班牙🇪🇸乳豬伴香草焗薯」豬髀好好味!香草味道配上脆卜卜嘅豬皮,由於慢煮
頭盤我地叫左
「慢煮西班牙🇪🇸乳豬伴香草焗薯」
豬髀好好味!香草味道配上脆卜卜嘅豬皮,由於慢煮,豬髀肉嫩滑多汁,啖啖肉,嬌嫩豬髀肉令人食完好滿足
「招牌西班牙黑毛豬海鮮飯」
依個係我地一致認為喺香港食過最好食嘅西班牙海鮮飯。每粒飯粒入晒海鮮高湯味👍🏻👍🏻紅蝦非常彈牙,蜆有香草醬配搭,層次豐富!
「傳統西班牙Churro 炸脆條伴雲呢拿雪糕及朱古力慕絲」
我好鍾意食Churro!熱辣辣嘅Churro 點上冰凍嘅雲呢拿雪糕再加上朱古力慕絲,真係好食到停唔到口!
今餐真係超級滿足!每樣野都好味!下次再想食西班牙菜一定會再黎!