2011-05-30
簡直好似去飲, 估唔到去依間VEGETARIAN RESTAURANT食DINNER, 會係咁!佢無得比我地選擇點咩餸, 一坐低, 就係咁上菜. 一直係咁上, 一上就上左12種野食. * * *1) 好似係前菜既野, 一碟勁似猪肉乾既素猪肉乾, 同一碟芝士圈(去超市有得買果D). (居然用芝士圈? 開PARTY?)2) 有4碟好似係小食+前菜既野: (左至右), 勁似咕嚕肉既野(甜多過酸), 菜絲(淡淡地, 無乜味), 菇(好滑, 好似係用蠔油?), 青瓜包著D好爽既似魚片咁色既野, 上面果D黃色係沙津醬.3) 湯, 有好多腰果, 浸到軟哂同變哂灰色, 同一大塊菇, 幾好味.4) 個包入面好多菇. 不過, 依味係其他同類RESTAURANT都食得到, 係大個D, 無咩特別.5) CARROT黎果件白色野, 上面係D有少少似定柔魚絲既野. 個樣好靚, 不過無乜味, 好可惜~6) 炸魚肉, 下面係木瓜, 中間果D唔知係乜野黎. 幾好味, 因為件炸魚肉, 可能我分開食果3層, 所以唔知一齊食果種好味法.7) 似猪肉碎蒸豆腐, 件豆腐幾滑同實.8) 蠔油菇, 問個WAITER, 佢話依件野係要
* * *
7) 似猪肉碎蒸豆腐, 件豆腐幾滑同實.
8) 蠔油菇, 問個WAITER, 佢話依件野係要黎扮鮑魚.
9) 腰果煮D扮肉既野. 我覺得係猴頭菇, 我個臺灣朋友話係素猪肉.
10) 抄衣麵, 無乜特別囉.
11) 萍果批, 正呀個皮, 好脆! 入面D萍果又唔會太甜, 個皮既味又岩岩好中和左D萍果.
12) 杏仁糊, 同其他出面果D一樣.
* * *
好似$200幾一個人.
* * *
我細個同中學果時, 就時不時去食VEGETARIAN RESTAURANT, 依家好少去LU.
唔係好熟D新菜式, 以前多數去功德林(中學)抄碟麵當LUNCH, 同小祈園(細個)去飲茶(最鐘意食果D半透明果D餃(?)