2005-12-28
Boxing Day那天亦係我老公生日,book左呢度食晚飯。Book檯時話12月26日是normal menu,心諗仲好,唔駛焗住食聖誕menu,又貴又冇得選擇。位waitress話如果食early bird dinner,即6:00pm-7:30pm,仲可以平d,又好有禮貌講哂個餐單內容俾我聽,一於就book呢度啦。揸車到達酒店門口時,個valet parking哥哥仔好有禮貌幫我地去泊車,服務唔錯,不枉我當年棟呢度擺酒!早左幾個字到就行去海傍望下風景,真係好寫意。講下d食物啦:食頭盆前有個小小appetizer,係塊魚肉同d菜,都幾好食;海鮮沙律:俾我預期大碟,有齊哂蝦、帶子、青口等,好新鮮,淨係落左olive oil已經好好味好醒神;我食煎廬魚:當waiter將碟魚放在我面前時,已聞到好香好吸引,食落真係清甜可口,d薯蓉又好棉好好食,份量剛剛好;我老公食紅酒牛柳:煮法幾正宗,d汁帶出牛柳既鮮味,又不太濃,唔錯;甜品藍梅冧酒雪糕:一雪糕放在朱古力餅撻上,好靚又好味;朱古力mousse:香滑美味,造型又精緻我地由6:00pm開始,全場只得我地一檯,到差唔多7:00才有對洋人coup
甜品藍梅冧酒雪糕:一雪糕放在朱古力餅撻上,好靚又好味;
朱古力mousse:香滑美味,造型又精緻
我地由6:00pm開始,全場只得我地一檯,到差唔多7:00才有對洋人couple來食野,7點幾有另一pair,總共得3檯人食野,好耐未試過在如此寧靜又有海景的環境食西餐,我地兩公婆真係好開心。仲有,餐前order左一杯fruit punch同一杯紅酒,連埋個dinner,埋單時都係6百幾蚊,又免費泊車,超抵!
走時出面個lobby buffet真係熱鬧,大人細佬走來走去嘈嘈閉,簡直同我地入面兩個世界……