2023-07-18 4155 views
一年一度姐姐生日去瑰麗酒店度慶祝🪅今次揀左位於瑰麗酒店同K11 Musea 5樓-Bayfare Social位置十分方便 係K11 商場搭電梯轉右就到因為預先book左 但撞正打風 所以都好靜早左比檯我地入去坐低 但就無得出露台因為怕太大風會吹跌入面嘅野坐得幾舒服嘅 但檯設計就比較差 如果比較多人 叫野食就自然多 擺得唔多野 又容易撞跌Bayfare Social 主打西班牙菜 因為行政總廚Jorge 會烹調他最擅長同揉合嶄新概念的傳統西班牙小吃, 帶來家鄉西班牙最正宗的味道。SANGRIA 西班牙果酒 $500 Carafe Grand Marnier, Cinnamon, Red Wine首先有別於係外面餐廳飲 通常都係將水果放入酒裏面直接倒 但依度係預先將水果平均放入酒杯 再倒酒 不過咁樣會令到一開頭嚐唔到有水果味 要等耐少少先出到果味 所以我個人就鍾意水果同酒放一齊倒落杯 咁樣味道會balance 啲PULPO A LA GALLEGA 西班牙烤章魚 $195依道頭盤選用加利西亞章魚 加上煙熏辣椒粉同橄欖油 章魚底下有薯蓉 薯蓉充分吸收汁醬章魚份量多 同埋每隻都煮得好腍好入
一年一度姐姐生日去瑰麗酒店度慶祝🪅

SANGRIA 西班牙果酒 $500 Carafe

章魚份量多 同埋每隻都煮得好腍好入味

TORTILLA DE PATATAS
西班牙煎蛋配伊比利亞火腿
雖然賣相普通 但依道馬鈴薯煎蛋餅 上面鋪丄伊比利亞火腿同加上蛋黃醬 味道鹹鹹地 而且蛋味香濃

Mac & Cheese 芝士通心粉
依款就正常發揮 用巴馬臣芝士, 煙肉, 蘑菇配丄通心粉 唔會焗得太乾

STEAK FRITES 牛排薯條 $348
平鐵牛排,加炸幼身薯條 牛排我建議5成熟
上到檯啱啱好 中間仲有少少粉紅 肉質又唔會太老 味道不過有少少鹹 反而唔沾牛油比較好食
而幼身薯條都好出色 攤耐左都唔會變腍 脆卜卜

蛤蜊, 虎蝦, 魷魚,蛋黄醬西班牙海鮮炒飯 $500
依個飯上檯都嚇親我地 用大煎盤上 上面鋪左虎蝦 蜆 同魷魚賣相幾好 而且經理好細心叫我地小心唔好掂到 因為好熱
飯底好怕西班牙飯放太多水令到太濕 但依度唔會啱啱好 而且味道唔會太重

ALMEJAS CON JAMÓN 西班牙蛤蜊$185
蛤蜊, 伊比利亞火腿, 白葡萄酒, 青蔥

ROTISSERIE YELLOW CHICKEN 烤雞半隻$288
係黃油雞 有分半隻同全隻 但之前點左咁多款菜 我地就點左半隻試下先 上到檯 5個人分啱啱好
肉質好嫩滑 雞皮好香脆 雖然飽但都食哂

Churros 西班牙油條$135
Bayfare social signature 咬落去外脆內軟 外層仲鋪上糖霜 再沾上朱古力醬又甜又脆 好味
Remark左有人生日會有生日牌

💛佢地好好 會主動過黎幫我地影相同埋分蛋糕

2023-07-17
$520 (Dinner)
Celebration
Birthday