2024-07-02
係上環外表唔起眼嘅小店。門口冇餐牌有d令人猶豫。不過anyway 都鼓起勇氣入去試下。午餐唔平,由$178至$250。菜單有新意,全部都係西餐加入中式fusion 嘅概念。冰菜馬友鹹魚凱撒沙律用好少見嘅冰菜做沙律菜好有新鮮感!口感爽脆。有脆脆嘅粒粒口感。唔似一般Caesar salad 醬汁嘅creamy 口感,而係較清爽,味道偏酸。黑毛豬肚手工意粉 配 胡椒酸菜(午餐$178)齋睇餐牌呢個名,完全幻想唔到係咩味道。不過本着最鐘意新奇味道,咩新奇嘢都想試一餐嘅精神,就點咗餐牌呢個最估唔到佢係咩料嘅意粉嚟試。一路等都驚驚地會伏。但當食第一啖就好驚喜!佢係用咗酸菜胡椒肚湯嘅味道,再變成濃郁creamy 嘅質感,出奇地又同個意粉好夾。食到濃郁嘅胡椒味,同埋淡淡酸菜豬肚湯嘅味道。材料方面,啲豬肚切到好細粒。酸菜唔係特別酸,味道剛剛好。手工意粉係闊條麵,口感爽硬,有嚼勁。總括而言,價格有點偏小貴,但係個味道新奇,食得滿意。佢餐牌仲有其他新奇fusion 菜式,會再想來試下!另外午餐時間,鋪頭都好少人,都驚驚地佢會執笠。覺得店主將個餐牌放喺舖頭外邊,可能吸引多啲人入來食。希望店主有緣見到呢個意見。
冰菜馬友鹹魚凱撒沙律
黑毛豬肚手工意粉 配 胡椒酸菜
(午餐$178)
材料方面,啲豬肚切到好細粒。酸菜唔係特別酸,味道剛剛好。
手工意粉係闊條麵,口感爽硬,有嚼勁。
環境:★★☆☆☆
食物:★★★★☆