2024-04-17
去完尖沙咀做facial,聽朋友介紹尖沙嘴開左一間人氣高企由韓國人主理嘅韓燒餐廳,決定試一試究竟何方神聖。上到去十分有氣派,裝潢門面非常乾淨企理,地方寬敞,以白色為主俾人一種辦公室開party嘅感覺,店員亦十分親切帶笑容以韓文歡迎你,雖然我地得兩個人,但仍安排坐四人檯,好喜歡依度環境。前菜(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)落單後,餐廳隨即用機械人送上八小碟,包括泡菜、腐皮、木耳、芥辣拌洋蔥、辣蟹等等。每一款都各有特色,估計因香港人怕辣,所以泡菜冇韓國食到嘅咁辣。辣蟹十分新鮮,口感軟化,十分開胃。亦都好喜歡各樣涼拌小碟,小小的酸酸辣辣,立刻增加食欲,而且配搭埋稍後既主食,可以一解油膩。Pork Galbi 豬肋肉 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)由於餐廳已事先醃製,因此肉質味道濃郁,蒜味非常特出,豬肉脂肪比例均勻,好軟糯冇筋,即燒好惹味。平時好怕豬肉會燒得好鞋好多渣,但餐廳預備既豬肉就無呢個問既,肉質十分鬆軟。另外好喜歡醃料既味道,香香甜甜,好配合豬肉味道。Galbi 調味牛肋骨肉 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)跟先前豬肋肉一樣用上特質韓式醬汁醃製,但今次牛的口感會更有彈性,薄燒嘅緣故會有外脆內軟嘅口感,肉汁飽滿,經專人主理讓牛肉呈現最吸引
前菜(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
Pork Galbi 豬肋肉 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
Galbi 調味牛肋骨肉 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
跟先前豬肋肉一樣用上特質韓式醬汁醃製,但今次牛的口感會更有彈性,薄燒嘅緣故會有外脆內軟嘅口感,肉汁飽滿,經專人主理讓牛肉呈現最吸引食慾嘅狀態。另外餐廳肉類都配上雞脾菇做配菜,好配合肉類既味道,令主菜食得無咁單調,而且菇味香濃,豐富整餐燒肉口味。
Hanwoo Rib Eye 韓牛肉眼扒( ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
貴為餐廳其中一樣最貴嘅食材,可見肉眼油脂分布均勻,色澤鮮豔,還有qr code介紹食材,讓大家食得安心。店員還專程轉換煎盤,用上牛脂肪抹面,再大火每面燒30秒至1分鐘,煎好後,店員細心分俾我地。牛扒果然選材上乘,牛肉有著濃郁嘅牛味,每一片都滿滿肉汁,十分軟糯冇筋,送飯一流。
Seafood Jeon 海鮮薄餅 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
不得不讚餐廳用左好多海鮮,有大量的魷魚、章魚等等、還有種種配料,海鮮都好新鮮彈牙,煎餅煎得好脆好乾身,大大碟好抵食!另外薄餅食得到唔係用大量粉漿開,而係好有口感,上菜時亦都熱辣辣,好好味!
Budae Jjigae 部隊鍋 (⭐️⭐️⭐️⭐️💢)
部隊鍋加入了午餐肉、香腸、培根、年糕、公仔麵等等嘅材料,雖然看似平凡,但湯底卻令食材提升層次,甜甜辣辣的突出左每一樣食材嘅口感同滋味,不太辣十分開胃!另外餐廳亦唔計較份量,個麵底足夠我同朋友食到飽,果然係韓國菜名物,必試!
GALBI TOWN 尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心1樓
👍出色味道