2024-11-29
HOW 是一個追求日本精緻舒適的生活的概念品牌,所以餐廳及店鋪都引入黎自日本的高質傢俱、生活用品及食材。小編之前食過HOW lunch 好幾次,因爲環境空間舒適,不會擠逼,給予個人空間,食物質素都有保證,最記得四元豚是Signature之一。價錢比前幾年差別不大,不過今次約朋友是在晚上,所以我地都叫了2個主食及2杯Special drinks。 Braised Wagyu Beef Cheek Ragu Rigatoni 燴和牛面頰肉,肉醬粗管通粉小編認爲肉醬配pasta最搭配,番茄的酸甜融入去粗管通粉,同時食到通粉的小麥味。通粉偏軟不爛,都保持少許彈牙口感。肉醬醬汁份量已經確保每一條的通粉都沾有,加上鹹香的芝士粉,好難不讓人一口接一口。牛面頰肉燴得軟淋不靭,牛味算突出,同時帶點脂肪香味。牛肉份量頗多,食到最後都仲有。Pizza (12 inch) Seafood w/ Salmon、Squid、Minced Prawn、Crab Stick、Mushroom、Onion、Bonito Flakes (三文魚、墨魚、蝦滑、蟹肉棒、蘑菇、洋葱、鰹魚乾)Pizza 種類選擇多,材料有別於
Pizza (12 inch)
Pizza 種類選擇多,材料有別於平時食開。本身我地想叫six cheese ,因爲有Gorgonzola,不過怕我地吹水太耐搞到芝士凍曬,所以最後叫左日系海鮮大雜錦。餅底係薄底,脆口及不油膩,外層好似餅乾一樣香脆,dong,内層就鮮香開胃。海鮮份量巨多,首先芝士足以拉絲,而且十分長。海鮮大件無異味,三文魚及蟹棒的味道十分突出,配上香濃芝士醬,鹹鮮十足。洋葱粒增添爽口刺激的口感;鰹魚乾在上臺的時候就已經聞到鮮香味,加上我地本身都好中意章魚燒上面加上大量鰹魚乾,所以pizza都有就好開心。
呢間日系Cafe都有好多特色調製飲品,小編出面都未遇過,都好有驚喜,味道同時幾make sense。
Matcha Lemonade (Non coffee)
第一次聼抹茶會配搭檸檬水,原來係好夾且不伏。味道層次感十分明顯,先有檸檬的清爽酸味,然後就有抹茶的回甘味,加上冰塊,會變得更加fresh,好適合夏天飲用(最近天氣開始凍翻)
Pistachio Bliss (Pistachio Paste、Strawberry Puree、Cream、Milk、Brazil Espresso)
小編本身係soft drinks同coffee掙扎中,但見到menu有寫with a twist,就決定選擇coffee後者,而且是開心果口味。這杯有特別的漸層色,先草莓puree,然後espresso及鮮奶,最底是開心果cream。Espresso 口感比較醇厚,堅果香及苦味比較明顯,酸味就黎自草莓的水果香。Pistachio paste 淡淡開心果香,十分順滑,攪拌之後會變得碎碎的,每啖都會食到開心果paste,令你同時食到2種nuts香味,頗特別。
How To Live Well (K11購物藝術館)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖
#尖沙咀美食 #尖沙咀 #日系西餐廳 #生活至上 #HOW #howtolivewell #慢生活 #和牛面頰 #海鮮 #pizza #bliss #coffee #express #matcha #lemonade #foodie #foodiehk #hkfoodie