2025-01-22
IFC內嘅新派中菜餐廳「唐述」,穿過一條新中式走廊,才會到到用膳嘅地方。今次品嚐咗佢地嘅入門Degustation Menu。餐廳以創新手法演繹傳統中菜,巧妙平衡傳統與時尚。頭盤「慢煮泡椒蟶子皇」以精準溫度慢煮,鎖住鮮味之餘更滲入泡椒嘅微辣,另外更有微微甜酸味,口感層次分明。下一道係「草莓醬淮山、柑橘梅子蕃茄、香辣凍花甲」,一次過三道前菜,味道有齊甜、酸、辣,分量精緻,,清新開胃。「金腿雪燕甜豆芙蓉羹」質感幼滑,高湯熬製功夫十足。全餐主角「脆皮海參鵝掌」,質感豐富,海參彈牙但以脆皮方式處理,非常獨特的口感,鵝掌膠質豐厚。之後會有一客整成珍寶珠外形嘅雪葩。接住一道我整晚最愛的「脆磷馬友魚」,有點像日式立磷燒的做法,但調味卻是以中式,馬友魚魚味亦律濃郁。「茅台鮮蠔屈雞煲」職員會在面前以熱煲快炒,入口就有茅台嘅香氣,雞肉、鮮蠔嫩滑。最後以「萬壽薑茶鴛鴦湯圓」作結。