5 day(s) ago
同朋友去IFC睇戲,睇戲前當然搵吓有咩食,發現有間新派福建菜唔錯,性價比高,而且而家仲做緊海蠣餐牌,所以決定試吓~餐廳走輕新派輕食路線,所以餐廳從裝修到餐牌,都表現出年輕活力的感覺,食到地道的福健美食,餐廳有不同的套餐組合,價錢吸引。但因為我想食的羊腩煲不包括在內🤣,所以就直接放棄套餐了。🌟鹹香酥炸黃花魚小食酥炸黃花魚,夠入味,鹹香香脆,連魚骨都可以食埋,正👍🏻🌟海蠣抱蛋現時做緊海蠣餐牌,當然要叫嚟食。海蠣是牡蠣的一種,與生蠔屬同科,但體形較小,味道濃縮,是福建人傳統的美食,煎蠔餅,坷仔煎等等用的就是牡蠣。海蠣抱蛋,加入大量海蠣,再煎成卷蛋,蛋香濃,再加上味道濃郁的海蠣,好吃😋🌟福健金湯佛跳牆呢度有多款燉湯可以選擇,見到有珍貴佛跳牆當然要飲。用上多款名貴材料,包括海參,竹笙、乾瑤柱,雞肉、花膠等等,湯頭濃郁鮮甜,啖啖精華。🌟紅燒蘿蔔羊腩煲凍凍地就想食羊腩煲,這裏的羊腩煲是以紅燒的方法去烹。羊腩煲份量充足,上枱時熱辣辣,羊腩都好多,皮帶煙韌有口感,而且夠入味,最鍾意佢保留羊特有的羶味,鍾意食羊嘅朋友唔好錯過!🌟高湯燜炒純米粉食福建菜當然要食佢地嘅米粉,純手工製的米粉富有彈性,即使高湯燜炒
🌟鹹香酥炸黃花魚
小食酥炸黃花魚,夠入味,鹹香香脆,連魚骨都可以食埋,正👍🏻
🌟海蠣抱蛋
現時做緊海蠣餐牌,當然要叫嚟食。
🌟福健金湯佛跳牆
🌟紅燒蘿蔔羊腩煲
🌟高湯燜炒純米粉
食福建菜當然要食佢地嘅米粉,純手工製的米粉富有彈性,即使高湯燜炒後依然保持彈性,而且入味,再加上富豐的配料如大蝦、蜆、紫菜、花生等,每一啖口感滿滿