2016-07-26
又到咗星期一,梗係要搵啲有趣嘅嘢食先會開心啲。今日嚟試吓位於天后與炮台山交界嘅西班牙tapas bar... 門口一大個紅色ROJO招牌,好易認喎!入面以黑色型格裝修為主,有一張長吧檯,夜晚坐喺度飲嘢應該會好有feel!Lunch冇tapas供應,不過有$68至$118不等嘅set lunch,包湯或沙律、茶或凍檸茶,可另外加錢要每日甜品、即磨咖啡及紅白酒。夜晚嘅tapas種類幾多,例如西班牙燒乳豬係$298、大嘅海鮮飯係$338... 當然要睇埋個份量啦😂 以呢度環境嚟睇,咁嘅價錢合理吖南瓜湯似加咗啲薯仔,所以口感唔算滑溜,但感覺好新鮮,南瓜甜度好天然,好好飲!意大利菜沙律加咗青瓜嘅沙律好清新,但係好酸..... 酸到罅埋口面😫 最後俾咗大口仔食,佢就好開心喇,最鍾意食酸野紐西蘭西冷配香蒜燒汁 ($118)一直以嚟我都係唔滿意嗰啲所謂嘅香蒜汁,得嗰少少蒜味你好意思叫自己做蒜汁?不過呢個香蒜燒汁的確有初戀嘅感覺!首先佢唔係用蒜蓉或蒜片,而係成粒成粒蒜頭!成個汁都有香濃嘅蒜味,而每粒蒜亦都充滿燒汁味道,雖然落單嗰陣已經要求多汁,但到食到咁上下嘅時候,要再加汁!牛扒我叫8成熟,不過end
南瓜湯
意大利菜沙律
一直以嚟我都係唔滿意嗰啲所謂嘅香蒜汁,得嗰少少蒜味你好意思叫自己做蒜汁?不過呢個香蒜燒汁的確有初戀嘅感覺!首先佢唔係用蒜蓉或蒜片,而係成粒成粒蒜頭!成個汁都有香濃嘅蒜味,而每粒蒜亦都充滿燒汁味道,雖然落單嗰陣已經要求多汁,但到食到咁上下嘅時候,要再加汁!牛扒我叫8成熟,不過end up熟咗啲,而且少韌,但好在肉味香濃,當然點埋個蒜汁係加咗好多分啦!薯條偏軟不過薯味夠,整體都好滿意亦都覺得抵食
紐西蘭西冷配香蒜燒汁
叫菜後,大口仔好擔心份量唔夠,通常羊架都係較細,男仔嚟講未必夠食,但上菜後...... 好羶!!!!!一上菜,就算我坐對面都聞到好羶嘅味道...... 每切一吓我都忍唔住講一次,好羶呀!!中間有啲粉紅色,大口仔每啖都話好味,而且兩大舊份量足夠,開心死佢,食完之後佢話呢個羊架令佢嘅星期一變得美滿
燒羊架配薄荷黑胡椒汁
特別一提,服務非常好,就算上菜後我再要求要多啲多啲香蒜燒汁,個後生女店員都冇黑面或者敷衍我,佢係認真地將啲汁連好多蒜頭倒落一個碗仔度俾我,我食咁耐佢都係滿臉笑容咁招呼客人,值得大讚!
意大利菜沙律
凍檸茶