2019-02-15
未打過食評,不過食完之後嘅moment 好想爆出嚟呀😬😡自問係mexi food lover🌮🌯,仲揀咗呢間慶祝情人節,因為睇openrice啲報道講啲菜色同其他墨西哥餐廳有啲唔同,所以早兩星期前 透過openrice訂咗枱,期待試試新嘢:仙人掌同試下牛油果菜式細個係加拿大留過學兩年,臨走的時候才初嚐txxo bell的taco,先知道墨西哥菜都好好味呀 (非常後悔點解咁遲先知), 所以呢十年嚟都有喺港九試過不同墨西哥餐廳,想當初在港墨西哥餐廳的數量兩隻手都數得曬,印象深刻去過:第一次喺香港食的墨西哥餐廳係喺蘇豪但已倒閉;尖咀有一間貴而精,服務態度friendly;尖東有一間cp值很高,我都有幫襯開,大件又最抵食;還有一間連鎖店都係貴貴地,但味道不錯; 至於灣仔呢間,真係食完想表達我嘅感受呀,同埋唔會再去😠首先準時去到,店舖不大,可能因為情人節期間比較多二人booking,好多二人枱佈局 但枱與枱之間只有5cm的距離,完全冇私隱可言,所以如果你想訴說綿綿情話,隔離兩張枱嘅食客都一定會聽到,莫講話想放懷大笑傾計,而我倆不出所料被安排在中間的中間枱,當時餐廳7成full,算,情人節,理解,
首先準時去到,店舖不大,可能因為情人節期間比較多二人booking,好多二人枱佈局 但枱與枱之間只有5cm的距離,完全冇私隱可言,所以如果你想訴說綿綿情話,隔離兩張枱嘅食客都一定會聽到,莫講話想放懷大笑傾計,而我倆不出所料被安排在中間的中間枱,當時餐廳7成full,算,情人節,理解,沒多說就坐下
打開menu,平時墨西哥菜的普通菜式都幾貴,例如平時食開嘅mexi chicken wings,食開唔使90蚊仲就有八大嚿左右,而呢間就賣99蚊五嚿;再嚟睇chimichanga,食開餃子形狀的肉汁豐富的唔使100蚊有六嚿,而呢間就係99蚊左右只有四小舊,仲要係切開的size…所以其他普通款式都沒有多深究,嚟呢間就係為了吃新奇的菜式
點了五款菜和一杯lime soda,菜式有:
oaxaca cheese fundido with chorizo and chips
avocado fries
grilled cactus
chicken wings (2隻辣椒程度,5隻好似好辣)
medium rare steak
等緊菜時,見到挨窗邊嘅細圓枱有人埋單離開,所以問一問戴眼鏡男侍應可否轉枱而有番自己少少空間,佢話等佢check一check,佢走去同一位外籍男侍應講咗兩句 就去執枱,執完剛好有新客入嚟,佢哋被外籍男侍應安排咗喺窗邊位置,我有問該外籍男侍應話我有要求過轉枱,冇回覆,佢先答我是所有嘢已經pre-arranged,冇得轉,當時仲未嚟菜,還有其他空枱,可能佢覺得轉枱實在太麻煩了,或新客有要求過,但佢答我prearrange左而唔轉得,俾我嘅感覺係好懶,咁我就算數了
食飯期間,見到有其他新客,企咗一分鐘都冇人迎接
講返食物,啲餸一係唔嚟,一嚟就嚟4碟……細細的雙人枱瞬間塞滿,好有壓迫感,佢啲碟又唔細…… 真係忍唔住問咗女侍應一句:可否遲啲先再上啲菜,佢話整好咗就唔得………… 另有一位戴眼鏡男侍應上錯菜,仲想擺低一碟quesadillas,即刻同佢講冇嗌過,仲邊有位擺呀大佬……佢仲兜sauce落隔離枱嘅客人個袋,因為地方真係太迫夾了,不過職員們都有向佢哋作出一啲補償
第一下先試肉碎芝士連chips,細細碟,芝士有拉絲,啲肉碎又幾開胃,味道唔錯,不過$88咁細碟,唔抵
第二碟avocado fries,牛油果好味道,唔油膩,D sauce,又解油膩,全餐最驚喜之作
第三碟雞翼,menu寫住有兩隻辣椒,食落一啲都唔辣,但係之前睇openrice其他食評話呢隻辣椒嗰隻辣到想喊,所以雞翼可以不用試
第四碟係仙人掌,只有蘆薈味,切落有啲透明黏黏感覺,好似秋葵咁,試過新奇就冇第二次了
食完滿枱的四碟,久久都未有人收碟,望左侍應幾下都當我地無到,舉曬手先有人嚟
第五碟來了,medium rare Steak,切開內裡粉紅粉紅,但外層一絲絲的質感,好似牛腩一樣,就算用佢把專用利工,都切到支離破碎,唔知係咪我地刀工唔好😂 食落只有肉味,冇乜特別,唯獨是個salsa又後勁的辣,幾惹味,緑色牛油果醬好濃味好滑
離開的時候,出到門口我倆都即刻伸個懶腰,下次都係過返九龍食😅800蚊仲另收加一服務費……無服務可言
之後聽返男朋友講,後面枱有人自製咗一個蛋糕,雪喺餐廳度,飯後就拎出嚟食 我初時見到以為為咗慶祝情人節,原來係情侶其中一位生日,但係一支蠟燭都冇,好心呢間餐廳就免費送支蠟燭畀人啦,浪費得你幾多錢🙄個餅見到佢地自己切
總結是,如果你想試試無味的仙人掌,或想試牛油果菜式,可以來試一試,但如果你志在試試墨西哥菜,還有其他很多很多很多很多不同的餐廳你可以去,仲有唔好慶祝節日生日嚟啦,會食到唔開心,不過我倆今晚照過得好開心🌹🌹💕💕