2014-06-01
之前一路都想試好耐, Hubby生日, 一路email 聯絡(好少用電話講因為Hubby係隔離), services 超好!!!一早book定 (不過唔駛deposit), 可以靚靚望live band 卡位不過大熱天時一定要西裝褸西褲同恤衫, 辛苦Hubby 了... 之前都食過幾間半島既餐廳, 不過對dress code 咁嚴謹既, 係第一次.入到去, 貫徹平時既grand style, 加上法國既建築(真係令我地諗返係法國既時候), 真係好浪漫!live band 唱唔同既歌, 好sweet, 唔嘈, 好relax, 好浪漫, 好柔和既感覺, 中間有時係live band 自己彈, 真係好舒服, 3個幾鐘, 轉眼就過左3種味道既牛油, 有鹽, 辣同原味, 面包ok本人係牛油怪, 都係鍾意北海道極級香濃軟滑既牛油多d呢個係今日廚師特別整既頭盤應該係蘆筍蓉生蠔 (隻蠔唔係好大, 不過真係勁鮮甜)其實我本人係唔食生蠔的, 上個月去完日本都只係Hubby勁食肥大生蠔, 我無食, 因為都硬係有我唔鍾意既味.不過呢隻, 我食晒.... 食到... 好味, 我唔知點解呀, 哈哈哈Leeks i
3種味道既牛油, 有鹽, 辣同原味, 面包ok
本人係牛油怪, 都係鍾意北海道極級香濃軟滑既牛油多d 呢個係今日 廚師特別整既頭盤
應該係蘆筍蓉生蠔 (隻蠔唔係好大, 不過真係勁鮮甜)
不過呢隻, 我食晒.... 食到... 好味, 我唔知點解呀, 哈哈哈 Leeks in shallot vinaigrette, chilled Brittany clams and its foam, trout roe and buckwheat tuile
勁靚, 張5種食物及汁(jelly/ foam) 混合一齊食,
口感同味道都好夾, 講唔出既獨特.. 哈哈 Duck Liver terrine with a fine Armagnac jelly, confit peach and dry plum coulis
鴨干好大片, 勁好味! 干味醇厚香濃! 口感好滿足! 配埋杏甫同梅干, 好味又唔太濟! (不過本人一向細食, 所以俾左一半Hubby食埋佢.. 哈哈) White asparagus soup, tips rolled in peppered prok belly and poached eggs
蘆筍湯,
鵪鶉蛋既溫泉蛋, 外皮有d脆, 一咬, 香濃蛋汁口中四溢, 正!
小豬卷, 雖然已經浸湯, 但外皮依然香口! 入口肉味又甜又濃郁! 勁正!
不過個湯真係好漏... 又俾左一半Hubby食埋佢... 哈哈 Butter-fried scampi raviolo with creamy Armagnac sauce, mousseron mushrooms
淡水既小龍蝦係波菜皮入面包住, 鮮甜到我想喊... 仲甜過上個月係日本食完既龍蝦宴(個次已經鮮甜到喊..估唔到呢度竟然仲可以再甜d!) 配埋d 菇菇, 勁正呀!
不過個湯太濟... 飲唔晒...
Pan-fried Guilvinec sole, sauteed baby spinach leaves and purple gnocchi, red burgundy
wind sauce
個紫色丸子有啖啖似紫米既香味, 不過真係太飽了...Guilvinec煎得好香口, 下面配埋波菜, 不俗 Roasted stuffed Dombes quail, French-style green peas, bacon and romaine heart
鵪鶉釀入鴨干, 配上生菜及青豆
鵪鶉燒得皮脆肉嫩, 不過加上香濃鴨干, 我真係食唔晒.. 打包大半隻... =_= 貼心服務既 waiter見我已經飽到反肚, 問我地有冇興趣張原先3種芝士既甜點 轉成 血橙Sorbet, 梗係好la!! thank you!!!
個血橙Sorbet 勁fresh勁滑! 上面既脆條可口, 下面既生果碎粒粒都係好fresh好甜, 食到晒唔同既果香!食完即刻個人無咁飽! 好舒服呀!! chocolate profiteroles with red berris compote, Madagascar vanilla ice-cream
um, 俾頭先個sorbet搶晒風頭lu, 哈哈!
vanilla icecream 好滑好香甜, red berris 既香/酸 加上 香濃 chocolate profiteroles, 味道好rich.
最後既果撻同酒心朱古力, Hubby食完得覺得好完滿, 而我呢, 真係太飽, 打包晒, 哈哈哈