2018-11-10
唔經唔覺又到左Happy Friday,又係我出動搵食嘅時候,旺角鬧市人多車多好難搵個清靜位食個飯,嚟到依到完全符合旺中帶靜嘅要求。我同朋友因爲夜左食晚餐嘅關係,我地無叫佢抵食嘅二人餐因驚太多野食,所以另外散叫左湯,沙律,拚盤,同兩杯野飲,當然唔少得甜品啦(最後其實發現原來都好足份量,好飽,哈哈)首先黎嘅係飲品:碟豆花椰子奶蓋,碟豆花本身無味但用黎調色視覺一流,配埋椰奶成杯野飲感覺好似藍天白雲一樣,令人感覺好夢幻(少女心即時爆發),味道係好香嘅椰奶味,好啱我口味,另外一杯係熱情果梳打,一粒粒熱情果係入面真材實料,味道好清新開胃,朋友話好好味!白冬陰公、南薑椰奶雞湯(細)椰奶味同冬陰公嘅味道好夾,令人一飲再飲,另外份量好足,兩個人可以分到每人4碗仔,料都足嘅仲有好多雞,雞肉算嫩滑唔鞋口。炸軟殼蟹青木瓜沙律因為係fusion菜嘅關係,唔似一般泰國嘅青木瓜絲沙律嘅做法,佢係將西式做法融入,感覺清新,但醬汁略嫌少左些少,如果能夠多番d就非常好,軟殼蟹炸得乾身唔油膩呢點可以加番分,哈哈!惹味拼盤(細)每款有2件—菠蘿雞翼,因為釀入菠蘿喺中間,一咬落去感覺juicy,不錯呀!—豬頸肉好爽口,好味!
首先黎嘅係飲品:
碟豆花椰子奶蓋及鮮熱情果梳打
白冬陰公、南薑椰奶雞湯(細)
白冬陰公、南薑椰奶雞湯(細)
炸軟殼蟹青木瓜沙律
炸軟殼蟹青木瓜沙律
惹味拼盤(細)每款有2件
惹味拼盤(細)
菠蘿雞翼
—豬頸肉好爽口,好味!
—青檸雞鎚,做得不錯,唔油膩,good!
—炸雞卷及魚餅,同泰式醬嘅味道好夾,令人好想食多件,讚!
最後係最期待嘅甜品時間,芒果糯米飯
芒果糯米飯
糯米飯用碟豆花上色,成個感覺好靚唔單調,食芒果糯米飯除左椰奶之外最點睛嘅係呢度有伴碟嘅椰子碎,食落好有咬口,令到成個芒果糯米飯加哂分,去泰國旅行嘅感覺番哂黎,一解思鄉病,正呀!
總括菜式同飲品好睇又好食,晚市價格亦唔算貴,餐廳裝修格局舒適,份量亦足食到我地飽到行唔郁,下次會再嚟試埋其他菜式。