The Farmhouse 咖啡廳

2021-07-07 8606 views
無諗過平日去食酒店Lunch Buffet都竟然9成Full!可能因為真係好抵,Hyatt Centric做緊$1080包一晚住宿及二人早午餐自助餐!午餐自助餐限在入住當日享用,食完Check in啱啱好。食物取餐區分開凍熱兩大區域,選擇非常豐富,食物質素亦相當唔錯!.冷盤區有個即叫即製凱撒沙律及藍芝士香梨火箭菜沙律,本身食自助餐好少食沙律,但望住師傅炮製就提高左我意慾食下菜。沙律旁邊有火腿,煙三文魚,麵包,芝士,醃製漬物等前菜小食,個煙三文魚正呀!日式有自助的冷麵及壽司,以及專人即切魚生刺身,我見到師傅處理原條大魚,感覺非常新鮮;而且師傅出手唔輕,一款給六片,唔駛行多轉,一次食到夠。凍海鮮雖然無長腳蟹,龍蝦或者生蠔等大眾最愛(兼最回本),只有凍蝦及青口,望落亦唔算大隻,不過我覺得可以接受。冷盤區除了前菜小食,還有飯後餐點及罐裝汽水任飲。水果有切件西瓜,蜜瓜,哈密瓜同菠蘿,件件都好大舊,菠蘿又甜又多汁,但蜜瓜就唔係好夠熟同甜。仲有原個蘋果,青蘋果,橙及布冧可供享用。甜品有十多款蛋糕選擇,其中有幾款應該係期間限定或是特別推介的。香檳燴梨啫喱幾香濃酒味,不過香檳同梨是分開的味道,唔係好夾;
冷盤區
沙律

冷盤

冷盤區除了前菜小食,還有飯後餐點及罐裝汽水任飲。
水果

熱帶水果冧酒蛋糕

甜品有十多款蛋糕選擇,其中有幾款應該係期間限定或是特別推介的。香檳燴梨啫喱幾香濃酒味,不過香檳同梨是分開的味道,唔係好夾;熱帶水果冧酒蛋糕係非常酸(!)而且完全食唔出酒味!都係普通常見的糕點穩陣啲,另外有款鬆餅有無花果響頂都幾好食。
雪糕

最後重點係個巨型旋轉雪糕櫃!十二款口味Gelato都係酒店自家製(應該係,除非唔係…)除左常見的朱古力,雲尼拿,士多啤梨,椰子,焦糖,綠茶,意大利芝士蛋糕,熱情果,仲有個人覺得頗有特色的港式奶茶,開心果,清薑以及香茅芒果!
我只係試左奶茶,開心果及香茅芒果,前兩個口味我覺得好好食,但香茅芒果食唔出芒果味,只有濃濃的香茅味…

熱食區就如相中所見,食物區擺放位置如一個長方形,中間是煮食區,選擇都幾多。
烤肉

對正入口有即切烤西冷及印度烤雞,個女職員係咁叫人要雞,我話要牛佢都夾件雞比我,唔知係個烤雞無人食定佢切西冷牛切到攰想抖下,佢仲一邊切一邊口噏噏問點解無人食雞,真係你有壓力我有壓力~個西冷牛雖然薄切,但我覺得有啲韌。
烤肉

旁邊有鐵板燒肉,牛肉燒到七成熟剛剛好,雞肉好嫩滑,新鮮熱辣,一燒好就即刻比人夾晒!
粉麵

之後左邊一排主要是中式美食,有燒臘,滷味,小炒,中湯及粥粉麵飯;小炒個牛肋條炆到好入味,而且好腍,正!
挪威三文魚

德國腸拼盤

右邊則是西式環球美食,有阿根廷燒雞,烤挪威三文魚,瑞典肉丸,德國肉腸,印度咖哩雞(仲有薄餅同黃薑飯)等等,仲有個黑松露薯蓉好香好綿好好食。
另外專人即叫即製的有墨西哥烤卷,中式湯麵以及芝士蘑菇長通粉,比較飽肚,叫一份幾個人開心Share就可以試多啲其他野。
以Staycation package計,房價原本$600幾蚊,宜家$1080包一晚住宿連二人早午餐Buffet,即係唔駛$500夠兩個人食兩餐,性價比真係爆燈!如果唔住酒店都可以響Openrice以七折或八折訂座,都抵食吖。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch