2020-06-22 349 views
Let’s Jam!今日約左friend 5點,去左「一起果醬」食。朋友早左放工,見餐廳有下午茶食,去到6點,就試下。入座計限時90分鐘。黎呢度梗係要食佢嘅果醬多士啦。但食之前都要食d主食先。黃金蟹肉軟殼蟹意粉食到好香蛋黃鹹香味。蛋黃混入意粉中,食意粉嘅時候食到蛋黃粉粉地嘅口感。軟殼蟹幾大隻,蟹肉都幾多。我同兩個朋友分,每人都食到起碼三啖。龍蝦汁海鮮意大利飯都幾多海鮮,有兩隻青口、兩隻蝦同一粒帶子。青口同蝦插喺飯上面,賣相幾靚。蝦好大隻,肉夠實,好新鮮。最想讚嘅係個飯好多蜆肉,啖啖飯都食到。嗌左兩個甜品:果醬九宮格多士同埋果醬雪糕窩夫餅。甜品師傅喺果醬九宮格多士上面切好左9格,分別擺左9隻味嘅果醬。我自問不是金舌頭,實在不太分辨得到每一格的果醬是什麼味。我和朋友共三個人,剛好每人吃三格。我只試得出其中一隻果醬是肉桂蘋果味。邊吃邊嘗試分辨果醬的味道都頗有趣的。果醬雪糕窩夫餅揀左蛋黃菠蘿味,真係食到蛋黃同菠蘿兩隻味,一鹹一甜,估唔到蛋黃同菠蘿嘅味出奇地夾。但可能因為用左罐頭菠蘿所以覺得甜。如果用新鮮菠蘿應該會酸d。菠蘿份量足夠四塊窩夫分。個雲尼拿雪糕好大球呀。有四塊窩夫,份量好多呀!窩夫好
Let’s Jam!

黎呢度梗係要食佢嘅果醬多士啦。但食之前都要食d主食先。

嗌左兩個甜品:果醬九宮格多士同埋果醬雪糕窩夫餅。

果醬雪糕窩夫餅揀左蛋黃菠蘿味,真係食到蛋黃同菠蘿兩隻味,一鹹一甜,估唔到蛋黃同菠蘿嘅味出奇地夾。但可能因為用左罐頭菠蘿所以覺得甜。如果用新鮮菠蘿應該會酸d。菠蘿份量足夠四塊窩夫分。個雲尼拿雪糕好大球呀。有四塊窩夫,份量好多呀!窩夫好厚,好鬆軟,口感煙韌。伴碟有士多啤梨,重有切成片嘅蘋果同奇異果。蘋果好爽口。

黎cafe點可以唔嘆下茶呢。茶有好多款選擇,見到其中一款茶名叫「南非國寶茶」,我同朋友都覺得個名幾特別就決定試一試。很喜歡透明玻璃茶壺和透明玻璃茶杯。茶壺下面還有蠟燭保持茶溫,不用擔心茶放久了會變冷。這款茶聞起來有甜味,很香,喝起來味道就跟普遍的茶一樣,易入口。但朋友說有點兒像京都念慈奄。我就不覺得。你們下次惠顧時試試吧!最開心係可以無限添飲~😍我超鍾意飲茶。無限添飲啱曬我呢個茶怪,我覺得我可以飲茶飲到天荒地老~🥰一邊嘆茶一邊同朋友傾計,好chill呀~
南非國寶茶
南非國寶茶